Billede af DNA-streng

Bliv klogere op livets byggesten!

Den 21. november vil molekylærbiolog Lotte Bjergbæk tage os med ind i cellernes verden med foredraget ”Celler deler os”, som du kan se på i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus.

Foredraget er en del af en naturvidenskabelig foredragsrække, som live-streames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet til. Emnerne for  foredragene er vidt forskellige og bliver formidlet på en måde, så de fleste kan være med. Hvis du allerede nu er interesseret i cellernes og DNA’ets fascinerende verden, kan du læse med her.

Rundtur i maskinrummet

Fagbog: Svære og komplekse emner som hvordan cellerne i vores krop deler sig, hvordan det nogle gange går godt og andre gange dårligt, skal helst serveres i mundrette bidder, hvis det skal være spiseligt for et helt almindeligt menneske som mig. Det bliver det heldigvis i Lotte Bjergbæks bog, ’Celler deler os’, som foredraget er baseret på. På mindre end 100 sider forklarer Lotte Bjergbæk, hvordan celler er opbygget, fungerer og deler sig, hvordan DNA er opbygget og hvordan celler ligefrem begår programmeret selvmord for at give plads til nye celler. Hun forklarer også, hvordan det kan gå, når noget går galt i celledelingen og cellen muterer til eksempelvis kræftceller, og hvordan forskningen hele tiden bringer os tættere på at forstå, hvordan vi kan bruge kroppens egne mekanismer til at helbrede sygdomme. Det er virkelig fascinerende viden, som Lotte Bjergbæk formår at formidle for os.

En tænkepause om DNA

Fagbog: Lotte Bjergbæk har også bidraget til serien ’Tænkepauser’ med en lille, letlæst bog om det lige så komplekse emne DNA. Tænkepauser er små bøger med store tanker udgivet af Aarhus Universitetsforlag. På kun 60 sider formidler forskere deres viden om netop det, de ved mest om, og der findes efterhånden rigtig mange af slagsen, som behandler emner inden for stort set alle grene af forskning og ikke kun den naturvidenskabelige. Det kan være sig alt fra retorik over arv og drømme til sorg, kød og altså DNA. De er små i formatet, ikke større end en kvart A4-side, men er en guldgrube af let tilgængelig viden for nysgerrige og videbegærlige typer.

DNA forklaret for fremtidige forskere

Børnebog: Det er selvfølgelig, og heldigvis, ikke kun voksne, der synes, at det er spændende at vide, hvordan DNA-molekylerne bestemmer, om man bliver til et menneske eller en regnorm. ’Bogen om DNA’ er en fantastisk fagbog til nysgerrige børn (og deres voksne). I denne vildt flotte, illustrerede introduktion til DNA  kommer man langt ind i alle slags levende væsener og ser, hvad der sker med dem. Find ud af, hvorfor du er dig, hvad DNA er, hvad det kan og hvad der sker, når det muterer. Det er altså en vild verden at dykke ned i! Bogen kan læses fra ca. 10 år eller læses højt for eftertænksomme børn fra ca. 8 år.

Tags