skovbrand

Klima, katastrofer og håb

09.04.24
Klimalitteratur giver et sprog til at tale om klimaforandringerne. Man kan føle afmagt og skræk, når man læser om naturen som alt andet end et passivt bagtæppe.

Andre romaner i kategorien kan fylde dig med håb og gejst til at handle anderledes og tænke bæredygtigheden ind i dit liv. Her er tre gode bud på bøger om klimaet.

Alene i verden

Roman En navnløs pige er alene tilbage i verden. Hun havde Or, som passede på hende da hun var lille, men nu er Or væk. Det eneste, der fylder pigens liv nu, er fuglene på himlen og den daglige overlevelse. Hun husker ildstormen og kroppene i hvide sække, alt andet er borte, og hendes sprog flyder langsomt væk. Rakel Haslund-Gjerrild skriver med stor poesi og uendelig nænsomhed om ensomhed, overlevelse, naturkræfter, moderskab og om sproget, der langsomt mister sin betydning.


Alle himlens fugle. Af Rakel Haslund-Gjerrild

Kystsikring

Roman Et sommerhusområde ved fjorden er i fare for at erodere. En ny storm med vinde af orkanstyrke truer området, og det sætter gang i Smærup-Sørensens jyske klimadrama med et tæt og varmt portræt af et mindre samfunds beboere. Vi kommer tæt på alle Klintens beboere og deres tanker om en fælles kystsikring - og om hinanden. Det er vældig godt skrevet i et stille fortælletempo og meget relaterbart.


Klinten. Af Jens Smærup Sørensen

At overleve er ikke nok

Roman Fem år før Corona skrev forfatteren denne bog. En roman om en influenzaepidemi, der dræber næsten hele jordens befolkning. 20 år senere rejser teaterkompagniet Den Omrejsende Symfoni gennem ødemarken og underholder de tilbageværende enklaver. Al livets komfort er væk, men teaterkompagniets Shakespeare-stykker og klassiske musik giver håb og samhørighed til de overlevende. Bogen er et kalejdoskop af skæbner, der er vævet ind i hinanden og giver et billede på verden efter sammenbruddet.


Station elleve. Af Emily St. John Mandel

Tags