Sommerfugl på blomst

Giv naturen en håndsrækning – når du ved mere, kan du gøre mere

Den 24. APRIL kan du opleve Frank Erichsen, også kendt som ’Bonderøven’, i Sløjfen i Hadsten.

Her vil han med udgangspunkt i DR-programrækken ’Giv os naturen tilbage’ fortælle om, hvordan vi kan komme tilbage til et Danmark, hvor naturen står stærkere. På biblioteket finder du masser af lækre og informative bøger om hvordan vi kan hjælpe hinanden med at passe bedre på naturen. 

Måske uoverskueligt, men ikke umuligt

Fagbog Du behøver faktisk ikke redde hele verden på én gang. Du kan gøre det med små skridt ad gangen, og det har tre biologer lavet en rigtig fin bog om med masser af viden i mundrette bidder, hvis man skulle føle sig en smule overvældet. Men udgangspunkt i det bynære miljø, primært vores egne haver, har de masser af forslag til, hvordan man kan ændre sin have fra en friseret ørken til et vildt og frodigt sted med liv og naturoplevelser. Det eneste man har brug for, er en smule knofedt og, vigtigst af alt, en større, grundlæggende forståelse for, hvordan naturen fungerer. Det er også en realistisk bog, som prøver at afstemme forventningerne til, at haven kan ligne en forårseng året rundt. Her er ingen garantier. Dette er naturen, og naturen gør, som naturen gør. Men jo mere vi ved om, hvordan den virker, jo bedre kan vi hjælpe den på vej.


Vildskab i haven. Mere natur tæt på. Af Katrine Turner, Ditte Dahl Lisbjerg & Lilli Gruwier

’Hvis jeg ku’ bli’ en lillebitte mand…

Fagbog …så rejste jeg straks til Krible-Krableland’, lyder den første linje af en elsket Poul Kjøller sang fra min barndom, og jeg syntes, det virkede som et magisk sted med sommerfugle, græshopper, mariehøns og bier. Men det ville efterhånden blive en noget kedelig rejse til et goldt rejsemål, hvor fordums storhed og magi er reduceret til en skygge af sig selv. Savner du den hyggelige summen i haven på en sommerdag, eller er du bare glad for, at vi endelig har fået insektplagen ned på et niveau, hvor de ikke generer haveselskaber og anden udendørsaktivitet? Det er et faktum, at hvis de ikke er der, begynder ting at bryde sammen omkring os. Denne bog giver os viden til at give insekterne bedre livsbetingelser lige udenfor vores egen dør, og dermed være med til at lokke insekterne tilbage i vores haver. Den er et overskueligt opslagsværk med lækre fotos af de fantastiske kryb.


Flyvende admiraler og andet småkryb – haveejerens bog om insekter. Af Mona Klippenberg & Michael Stolze

En vild rejse i børnehøjde for at redde insekterne

Billedbog Mik Mekanik og hans hund Bøf går tur i skoven en dejlig forårsdag. De når ud til Ræve-Rolfs gamle hytte, hvor der plejer at summe af insekter, men alt er stille. Noget er galt. Det forladte byggeri af golfbanen lidt derfra har ødelagt engen og insekterne er forsvundet. Naturens kredsløb er gået i stykker og skal repareres. Sammen med sin gode ven Gordon van Gog bygger Mik Mekanik et luftskib af gamle ting, der kan genbruges, og Mik, Gordon og Bøf tager ud på en vild tur for at lokke humlebierne tilbage til skoven og til Viola Vestergårds gartneri. Bogen er en billedbog for de 4-6-årige om vigtigheden af at passe på naturens kredsløb og beskytte biodiversiteten.


Mik Mekanik og luftskibet Humlebien. Af George Johansson & Jens Ahlbom

Tags