Træk en gammel sweater på… og læs en bog om at fiske

Ifølge Fiskeristyrelsen er der 200-300.000 lyst- og fritidsfiskere i Danmark. Én af dem er bibliotekar Anette Heinrichson, og hun har her samlet tre bøger, der måske kan inspirere dig til at gribe stangen.

Jeg har i en mildt fremskredet alder fået anskaffet mig et fisketegn. Lysten til at fiske, til at komme mere ud, til at mærke forbindelsen mellem menneske og det mystiske under vandet gennem stang, line, hjul og krog, har sneget sig ind på mig. Mellem turene efter hornfisk i fjorden, havørred i Det Sydfynske Øhav og fladfisk på Kattegatkysten inspireres jeg af andres oplevelser i bogform – opdigtede såvel som sande – om natur, fiskeglæde og frustrationen når fangsten hopper af igen. Her er tre af favoritterne:

Når fiskefeberen raser

Biografi: Da den lettere udbrændte journalist Mikkel Frej Damgaard en dag ser en mand stå og fiske i Københavns Nordhavn, suges han ind i en erindringstunnel til sin barndoms fiskeoplevelser. Mikkel køber fiskestang og tilbehør nærmest på stedet, og med første kast er han solgt til fiskeriet. Dette byder ham først på et kærkomment pusterum, men udvikler sig til en besættelse af grej, fiskesteder, drømmen om den store fangst. Fiskefeberen begynder i stedet at styre hans liv i følelsesmæssige rutscheture, hvor hans mentale helbred bliver sat på en alvorlig prøve. En humoristisk men også alvorlig beretning om, hvordan jagten på indre ro ændres til besættelse i jagten på den store fangst.
Fiskejournal. Af Mikkel Frej Damgaard

Når man skal arve et fiskehus for at opdage sig selv

Roman: Jon er musiker og hjælpelærer og lever et stille liv uden de store planer for fremtiden, da hans onkel Ivar udser ham til at arve familiens fiskehus og tilhørende sø. Dette er på betingelse af, at Jon og Ivar tilbringer en uge sammen i huset, hvor Ivar kan lade sin viden om fiskeriet og traditionerne gå i arv. Den gamle Ivar opfører sig både ubehøvlet og bedrevidende, men rummer dog også en vis portion livsvisdom, og Jons tålmodighed og selvopfattelse bliver sat på en alvorlig prøve, mens de fisker og Ivar docerer. Ugen i fiskehuset får alligevel en indvirkning på Jon, som ser lidt anderledes på verden efter han arver fiskehuset. En fin lille roman om de uforudsete hændelser i ens liv, der kan få én til at bevæge sig fra ét sted til et andet.
Fiskehuset. Af Stein Thorleif Bjella

To mænd i en gummibåd på jagt efter en grønlandshaj – og alt det andet, som havet kan.

Fagbog: Lokationen er Lofoten, Norge. Forfatteren og hans ven Hugo sætter sig et mål: I Hugos gummibåd bevæbnet med ildelugtende agn og en kraftig fiskestang skal de sejle ud på de afgrundsdybe fjorde nær Skrova og fange en Grønlandshaj på fiskestang. Grønlandshajen er for Hugo den sagnomspundne fisk fra hans barndoms fortællinger, og forsøget på at fange dette dyr strækker sig over mange forsøg og fire årstider. Men bogen er ikke blot en fortælling om to mænds jagt på en haj, det er også forfatterens ubetingede kærlighedserklæring til havet, som blander den personlige historie med videnskab, historie og myter om det store ukendte under overfladen, skrevet i et fint og underholdende sprog. En meget smuk bog om havet i bredeste forstand.
Havbogen – eller kunsten at fange en Grønlandshaj fra en gummibåd på et stort hav gennem fire årstider. Af Morten A. Strøksnes

Denne uges anbefalinger er skrevet af Anette Heinrichson, Hinnerup Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på Facebook samt Instagram under @favrskovbib.

Tags