Dør med ituslået glasrude

Enestående krimier

16.01.24
Langt de fleste krimier kommer i serier, så det kan være svært at finde en enkeltstående titel. Hvis man ikke har lyst til at have løse ender hængende når man er færdig, er der hjælp at hente i litteraturlisten ”Enestående krimier”, som undertegnede står bag. Den kan enten findes på vores hjemmeside under fanebladet med inspiration eller hentes i trykt form på det lokale bibliotek. Her kommer tre eksempler.

Familiedrama

Krimi. Forfatteren er mest kendt for serien om den alkoholiserede strømer Harry Hole, men står også bag flere enkeltstående titler. Denne intense spændingsroman har en helt suveræn opbygning i fortællingen om to brødre og bevæger sig akrobatisk på den tynde æg mellem tragedie og komedie. Brødrene har mistet deres forældre i en tragisk ulykke for mange år siden. Storebroderen Roy bor stadig i barndomshjemmet, han er mekaniker og passer tankstationen i den lille fjeldbygd uden lyse fremtidsudsigter. Han bliver forstyrret i sin anonyme tilværelse, da hans lillebror Carl vender hjem fra Canada med en ny smart arkitektkone og vilde fremtidsplaner. Romanen er som et shakespearesk drama, en græsk tragedie, et bibelsk sagn, hvor de to kongesønner med mellemnavnene Calvin og Abel er omdrejningspunktet for alt, hvad der sker.

En udfordring

Krimi. Denne bog kan også sagtens læses af andre end dedikerede krimifans. Den er spændende, uhyre velskrevet, fyldt med humor og et underfundigt persongalleri. Vi stifter bekendtskab med den snobbede, skriveblokerede og lettere alkoholiske forfatter Hannah, som får sin sag for, da hun udfordres til at skrive en krimi på 30 dage. Hun rejser til en lille by på Island for at få inspiration, og den får hun til fulde, da man finder et lig på stranden. Hun begynder sin egen opklaring af mysteriet, sideløbende med at hun bruger sagen som drivkraft i sin bog. Det skal dog vise sig at der er mange hemmeligheder begravet i den islandske sne, og sagen tvinger Hannah til at tage sit liv op til revision. Bogen er velkomponeret og en fornøjelse at læse med sin blanding af udviklingshistorie, drama og krimi.

Voldens natur

Krimi. Noget så sjældent som en polsk bestseller-krimi sætter spot på vold mod kvinder. Indledningsvis oplever vi, hvor hurtigt livet kan ændre sig radikalt. Werner frier omsider til sin kæreste Ewa, men samme aften bliver parret overfaldet, hun bliver voldtaget for øjnene af ham, han bliver slået ned, og da han kommer til bevidsthed igen er Ewa forsvundet. Ti år senere er sagen om Ewas forsvinden stadig uopklaret. Werner lever et liv med meningsløst arbejde, computerspil og alkohol. Men pludselig dukker et billede af Ewa op på facebook, og Werner indleder en ny jagt på hende. Han kontakter et detektivbureau, hvor hans kontakt Kasandra involverer sig dybt i hans sag. Men hun bliver mishandlet af sin mand og Werner bliver truet på livet, så nettet strammes om de involverede.

Tags