De brændte børn fra Slotsholmen

Er det virkelig lykken at ende som folkevalgt på Christiansborg? Hvad er prisen for indflydelse og magt i dansk politiks øverste top? Bibliotekar Anette Heinrichson fra Hinnerup Bibliotek har fundet tre bøger skrevet af personer, som har fået blå mærker på krop og sjæl i det politiske liv, og efterfølgende har delt deres indsigt i og kritik af arbejdsgangene og kulturen i dansk politik.

Når politik gør blind

Biografi: Den unge komet i SF Jacob Mark havde haft den tunge fod på den politiske speeder, siden han som 23årig blev valgt ind i Folketinget. Han havde arbejdet hårdt for sine mærkesager, især den med minimumsnormeringerne i daginstitutionerne, og han havde festet hårdt med vennerne sideløbende, og for resten også lige prøvet at færdiggøre en uddannelse ved siden af, da han ud af det blå som 30årig mistede synet. Jacob Mark var blevet så god til at ignorere sig selv for at nå de politiske mål og alle festerne, at stressen - for det var det nemlig - endte med næsten at koste ham synet. Bogen er fortællingen om, hvordan Jacob ikke selv formåede at sætte sig udover den præstationskultur, han ellers selv talte så indædt imod, og som ironisk nok var det, som gjorde ham midlertidigt blind. Det er også hans meget personlige fortælling om, hvordan han fik rejst sig igen og reddet synet, samt et indblik i stressens væsen og konsekvenser.

Fartblind. Af Jacob Mark

Alt det du ikke vil vide om politik

Fagbog: Simon Emil Ammitzbøll-Bille har skrevet en bog, som vender vrangen ud på dansk politik i årene mellem 2015 og 2019. Uden at føle behov for at tækkes nogen hudfletter han en hel bunke af sine politiske kolleger fra de turbulente år under Lars Løkkes regeringstid, både indenfor og udenfor Liberal Alliances rækker. Ikke mange går ram forbi i Simon Emils analyse af og dom over, hvordan det store projekt i Liberal Alliance fløj så højt og faldt så dybt i de år. Og det er knaldgod underholdning. Hvor troværdig denne meget subjektive fortælling er, er svært at sige, men man kan alligevel sagtens underholdes over trekantsdramaet mellem Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke og Anders Samuelsen, kritikken af Henrik Dahl, og de evige bestræbelser på at stikke kæppe i hjulene på hinanden for intet andet end magtens skyld. Han underbygger sine analyser og beskyldninger med sms’er og mails fra perioden, og det virker næsten som om, han har gemt dem til dette formål. Der er i hvert fald smæk for skillingen i den hæsblæsende udlægning af fire kaotiske år på Christiansborg.

Insider: Fire år med Løkke. Af Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Stop karussellen – folkestyret vil af

Fagbog: Også Karsten Lauritzen har begået et efterskrift til årene 2015-2019 i Lars Løkkes regering, hvor han sad som skatteminister i fire år. Efter 15 år i politik har han nu forladt et politisk system, som han mener fejler gang på gang ved at træffe forhastede og kortsigtede beslutninger i et misforstået forsøg på at udvise handlekraft. Dette har den konsekvens at de mennesker, som er valgt til at styre vores land bliver syge, og kvaliteten af folkestyrets arbejde forringes. Den accelererende hastighed i arbejdet på Christiansborg kan påvirke hele folkestyrets sundhedstilstand. Det er en eftertænksom og oprigtigt bekymret Karsten Lauritzen, der kortlægger de ting, han synes er problematiske, men som også kommer med bud på, hvordan der kan rettes op, før det er for sent. Bogen kunne være oplagt at tage fat i, hvis man eksempelvis som læsekreds kunne have mod på at læse en fagbog og debattere politisk kultur og samfundsforhold.

Lad det gå langsomt. Af Karsten Lauritzen

Tags