Stjerne på juletræ

Bøger der spreder juleglæde

Det er jul, det er cool, det er nu man hygger sig bedst, men gælder det nu også for alle?

Jeg er ret vild med julen – måske mest af alt idéen om jul, med ro, fred og hygge på alle parametre. Og selvfølgelig ild i den pejs, jeg ikke har, en god bog i hånden og sne uden for vinduet. Kan man ikke selv skaffe den slags, kan man finde det i bøgerne – og måske også finde tilbage til, hvorfor vi egentligt holder jul.

Josefs historie

Roman. Jens Christian Grøndahl går her tilbage til juleevangeliets historie om Josef og Marias rejse til Betlehem. Og denne gang er det Josef, der får lov til at være i fokus. Vi følger Josefs tanker og refleksioner om det, at Maria venter et barn og at han ikke er far til det, samt hans tanker om hendes forklaring. Rejsen bliver en udfordring for Josef, og ikke mindst en udvikling. Hans følelser omkring det kommende barn ændrer sig, da han åbner sig for sin kærlighed til Maria. Udover at være en velkendt bibelhistorie giver bogen også et indblik i en mands tanker om tillid og kærlighed i et parforhold.

Den lille pige med svovlstikkerne i norske klæder

Roman. På bare 139 sider breder sig en stor og lysende fortælling om et trængt liv, som det ser ud for mange børn, når julen banker på. Ronja bor i Oslo sammen med sin storesøster, Melissa, og sin far, der drikker for meget og ikke kan holde på de jobs, han får. Hans intentioner er gode, og han elsker sine døtre, men alligevel vinder alkoholen og værtshusene igen og igen over familielivet og forholdet til døtrene. Det er på samme tid hjerteknusende og forunderligt at følge de to søstre, der er ukuelige til trods for, at de tynges af ansvar, tanker og bekymringer, der slet ikke burde være deres. Selv om de møder medmenneskelighed og i glimt får hjælp af rare naboer, pedeller og juletræssælgere, så er julemirakler ikke alle forundt. Eller er de?

En roman om at genfinde sig selv i juletiden

Roman. Til slut en roman af den hyggelige slags, selvom den lægger hårdt ud. Fie har været tandklinikassistent i sin mands praksis i hele sit voksenliv, så da hendes mand annoncerer at han vil skilles, falder hele Fies verden sammen. Hun ender ensomt i en lille lejlighed, hvor hun propper sig med nervepiller. Fies storesøster, der hele deres liv har taget ansvaret på sig, udfordrer Fie med en julekalender fyldt med opgaver - alt fra "Gør din lejlighed hyggelig" til "Scor en lækker mand". Noget er sværere end andet, men Fies nye liv fører til en erkendelse af, at hun har mistet sit egen særpræg i ægteskabet. Romanen er fyldt med både norsk julehygge, humor og muligheden for nye begyndelser, og man ikke kan undgå at heppe på den usikre Fie.

Tags