Asta Olivia Nordenhoff

Vil du være med i DR Romanklubben?

04.09.20
DR Romanklubberne læser de nominerede bogtitler til DR Romanprisen 2021 og er med til at vælge vinderen. Asta Olivia Nordenhofs 'Penge på lommen' er seneste nye nominerede.

Nu kan du være med til at læse, diskutere og vurdere de seks nye, danske romaner, der kæmper om at vinde DR Romanprisen 2021. Romanerne er udvalgte af DR og Litteratursiden. 

DR Romanklubben mødes på Hammel Bibliotek onsdage kl. 19-21 på følgende datoer: 9/12, 13/1, 10/2, 10/3, 14/4 og 5/5. Alle kan være med. Meld dig til Romanklubben senest 19. oktober på mail: cel@favrskov.dk.

Asta Olivia Nordenhof er nomineret til DR Romanprisen 2021 for sin roman 'Penge på lommen', der stiller skarpt på kapitalismens katastrofale konsekvenser.
Penge på lommen er en socialrealistisk roman, der viser, at der altid er nogen, som betaler prisen for kapitalismen. En historisk roman, der som den første af i alt syv skal fortælle om branden på færgen Scandinavian Star i 1990, som kostede 159 mennesker livet. Den fortsat uopklarede sag er et baggrundsmotiv for fortællingen om ægteparret Maggie og Kurt i 80'erne. Kurt investerer overskuddet fra sit busselskab i Vognmandsruten, der havde forbindelse til Scandinavian Star.  Maggie og Kurt kommer fra trange kår, og de beskrives levende og usentimentalt og med stor ømhed. Romanen viser på en tankevækkende måde den store rolle penge spiller i deres  relation og i deres liv i det hele taget.

Desuden udfolder romanens fortæller undervejs Scandinavian Star-sagen; at brandene på færgen blev påsat for at få udbetalt forsikringspenge. I fortællerens perspektiv var de mange dødsfald en risiko, man var villig til at løbe. Færgebranden er, ifølge den aktivistiske fortællerstemme, et katastrofalt eksempel på kapitalismens kynisme: "Nogen betaler med livet for at systemet kan holdes kørende: Underklassen lever kortere. Også her. // Kapitalismen er en massakre. /Men vi er levende, og vi kan ende kapitalismen."

'Penge på lommen' vil være til debat på Litteratursiden og i bibliotekernes læseklubber i februar 2021, og ifølge Diana Bach fra DR giver romanen masser af stof til samtaler i romanklubberne: ”Både om de nære menneskelige temaer, men også om den måde den store verden er skruet sammen på. Og læserne kan godt glæde sig til Asta Olivia Nordenhofs sprog: Poetisk, levende og humoristisk”.

Alle tre nominerede romaner rummer katastrofer
De to første nominerede til DR Romanprisen 2021 er Katalog over katastrofer af Stine Askov og Hvor lyset er af Malene Ravn. Alle tre romaner kredser på vidt forskellige måder om katastrofer og svigt og rækker bagud i tiden.

Stine Askovs 'Katalog over katastrofer' foregår, ligesom 'Penge på lommen', i 80’erne og kredser om frygten for katastrofer som atomkrig og atomkraftulykker. Malene Ravns roman 'Hvor lyset er' foregår fra 1892 til 1962 og følger kunstneren Carl Fischer fra barndommen til livet som kunstner på godt og ondt. Carl Fischer var oldefar til Malene Ravns mand.

Gode temaer til læseklubsamtalerne
Med disse vægtige temaer er der lagt op til gode og kritiske samtaler i læseklubberne både på Litteratursiden og de mange biblioteker rundt om i landet. Alle tre romaner handler om sprængfarlige emner og sætter ord på tabuer og komplekse følelser. Læseklubdeltagerne vil med afsæt i disse romaner få et sprog til meningsfulde samtaler med hinanden om livet og om det samfund vi lever i.

Læseklubberne læser de tre romaner i denne rækkefølge:
December: Katalog over katastrofer
Januar: Hvor lyset er
Februar: Penge på lommen


Læs mere om DR Romanprisen og romanerne på Litteratursiden.

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør, Litteratursiden.

Materialer