TEMA - Historiske romaner

10.05.21
Marianne fra Hadsten bibliotek kommer med en stak gode bud på historiske romaner til dig.

Foråret 1945
Forfatteren har interviewet en lang række personer, der oplevede de voldsomme begivenheder i foråret 1945, da Gestapos hovedkvarter, Shellhuset, blev angrebet af RAF – og den nærliggende Franske Skole ved en fejl også blev ramt.  Disse fortællinger er omsat til en medrivende roman, hvor vi skiftevis følger modstandsmændene Mogens og Harald, den engelske pilot Edward, eleven Malene samt nonnen Benedikte, som underviser på Den Franske Skole. Deres skæbner vikles med krigens ironi ind i hinanden og binder dem - med usynlige tråde - sammen. 
Pigen fra den franske skole. Af Jakob Weinreich

Skyld og skam
Denne roman er baseret på forfatterens egen mors historie. Den unge Edith får i 1940 arbejde i Frederikshavn. Her møder hun den østrigske soldat Helmut, som hun forelsker sig i. Da hun bliver gravid, gemmes hun i nogle måneder væk i forældrenes hus, hvor krigens gang længe har kastet lange skygger. Kommunistbroderen bliver interneret og forsvinder sporløst, hendes danske kæreste bliver taget af Gestapo og sendt til Buchenwald. Selv om forbindelsen mellem Edith og Helmut forsøges holdes skjult, får den livsvarige konsekvenser for Edith. Hun plages af skyld og skam, og på den vis slutter krigen aldrig for hende.
Når krigen slutter. Af Bent Haller

Koreakrigen
I år er det 70 år siden, at hospitalsskibet Jutlandia stævnede ud på det første af tre togter for at yde humanitær hjælp til sårede FN-soldater under Koreakrigen. I romanen følger vi på skift sygeplejersken Molly og den koreanske pige Yun. Begge er på flugt; Molly fra traumatiske oplevelser omkring befrielsen, hvor hun stemples som tyskertøs, og Yun fra krigszonen efter at hendes forældre er blevet dræbt i et bombardement af deres landsby. En fin roman, i hvilken romantik, masser af information og stikord til historisk eftertanke kobles på fornemste vis.
Pigen fra det store hvide skib. Af Jesper Bugge Kold og Mich Vraa

Denne uges anbefalinger er skrevet af Marianne Hyldal Vollmer, Hadsten Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

 

Materialer