TEMA - DDR

17.02.20
Marianne fra Hadsten Bibliotek har fundet 3 gode titler til dig om Østtyskland

Flugten til Vesten

Fagbog Berlin-murens fald d. 9. november 1989 er blevet symbol på DDR-diktaturets fald og den tyske genforening i 1990, mens der har været knap så megen opmærksomhed på den indre tyske grænse på godt 1.400 kilometer. Hadsten Bibliotek viser i Hadsten Bio tirsdag d. 25. februar filmen ”Flugten fra Østtyskland”, der er baseret på den sande historie om to familiers flugtforsøg i en luftballon over den stærkt bevogtede grænse. I de 30 år grænsen stod, forsøgte mange også at flygte over Østersøen til Bornholm, og i denne bog kan man både høre mere om de flygtendes skæbner og om de danskere, der hjalp dem. 
Flugtrute Østersøen. Af Jesper Clemmesen

Solidaritet

DVD Denne film handler om en gruppe gymnasieelever i den østtyske by Stalinstadt i året 1956, som vil vise deres solidaritet med ofrene fra opstanden i Ungarn ved at holde to minutters stilhed for de faldne. Skoleledelsen reagerer voldsomt på elevernes systemkritiske opførsel, og de bliver bedt om at udpege bagmanden for oprøret - ellers vil de alle bliver smidt ud af skolen. Hvad der starter som en spontan solidarisk reaktion ender med at tiltrække sig opmærksomhed helt fra toppen af regeringen. Filmen bygger på virkelige begivenheder. 
To minutters stilhed


Bristede illusioner

Roman Clemens Meyer debuterede i 2006 med denne murstensroman, der blev en stor succes i Tyskland. Romanen foregår i Leipzig i tiden omkring ”die Wende”, tyskernes ord for DDR-systemets sammenbrud og de to tysklandes genforening. Vi følger Danie og hans kammerater og deres udvikling fra relativt pæne pionerdrenge i DDR til rodløshed, druk, narko, vold og bristede illusioner i det genforenede land. Først var der ideologiens vås og løgne, pionerære og om altid at være beredt, men da alt dette forsvinder, er der ingenting. Langsomt må man finde på en ny illusion, løgn eller drøm.
Dengang vi drømte. Af Clemens Meyer

Denne uges anbefalinger er skrevet af Marianne Hyldal Vollmer, Hadsten Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på www.favrskovbib.dk

Materialer