TEMA - Bibliotekarer i bøger

21.06.21
Mie fra Hammel bibliotek byder indenfor på biblioteket med disse 3 forslag

En historisk roman baseret på virkelige begivenheder, en krimi og en kærlighedsroman – her kommer tre vidt forskellige bøger som har det til fælles, at der optræder bibliotekarer i en hovedrolle.

Med livet som indsats

Roman Beskrivelser af livet i nazitidens koncentrationslejre er altid forfærdelige. Denne fortælling er knap så barsk, fordi den foregår i lejrens særlige familieafdeling, der udelukkende fandtes for at kunne vise observatører fra Røde Kors, at jøderne levede under tålelige forhold. I Blok 31 holdes der skole for børnene. Bøger er forbudte, så de otte bøger, skolen råder over, skal holdes skjulte. Den 15-årige Dita bliver udnævnt til bibliotekar, hun passer på bøgerne og udlåner dem til lærerne. Med skolen og Dita som centrum for fortællingen udvides persongalleriet, og vi følger flere forskellige menneskers skæbne blandt både fangerne i lejren og SS-officererne. Bogens handling er baseret på virkelige personer, og forfatteren har fået inspiration hos Dita Kraus, som stadig lever. 
Bibliotekaren fra Auschwitz. Af Antonio Iturbe

Et mordmysterium

Krimi Kitt Hartley arbejder som bibliotekar på Universitetsbiblioteket i York og har læst massevis af krimier. Da hendes bedste veninde Evie mistænkes for mordet på sin ekskæreste og derefter forsvinder, starter hun sin egen efterforskning for at bevise venindens uskyld. Det kan vel ikke være så svært? Dette er en velskrevet og underholdende "hygge-krimi" for de læsere, som helst ikke vil læse om alt for blodige forbrydelser. Bogen foregår i et klassisk, engelsk miljø, hvor ingen problemer er for store til at blive løst over en kop te. Den snarrådige, rødhårede hovedperson er charmerende og en smule humoristisk, og der lægges også op til et spirende kærlighedsforhold mellem hende og en efterforsker.
Dødbringende besked. Af Helen Cox


Det ridende korps

Roman Den populære forfatter er i fin form i denne charmerende og underholdende roman med forviklinger og dramatiske op- og nedture. Vi er i 1937, hvor den unge nygifte Alice er flyttet fra England til en lille flække i Kentucky. Hendes ægtemand er søn af ejeren af den lokale kulmine, men ægteskabet viser sig straks at være en misforståelse. Alice flygter hjemmefra og begynder at arbejde i det nystartede bibliotek, hvor de kvindelige bibliotekarer rider ud med lekture til folk i alle bjerglandskabets afkroge. Stærke kræfter med svigerfaderen i spidsen bekriger bibliotekarerne, fordi de ikke kender deres plads og endda udøver upassende propaganda. Den højgravide og ugifte leder af biblioteket bliver anklaget for drab, og Alice, som formelt set stadig er gift, er ulykkeligt forelsket i en anden. Hvordan skal det gå med biblioteket og med kærligheden? 
Ræk mig stjernerne. Af Jojo Moyes 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

 

Materialer