TEMA - Arbejde

18.02.19
Mie fra Hammel Bibliotek anbefaler 3 interessante bøger om vores arbejde og vores drømme om et godt liv

DENNIS NØRMARK

FAGBOG  Sammen med en filosof har antropologen Dennis Nørmark skrevet denne meget omtalte debatbog, og nu får du mulighed for at høre ham fortælle om begrebet ”pseudoarbejde” på Hinnerup Bibliotek tirsdag den 26.2. Forfatterne har denne definition: "Med pseudoarbejde mener vi altså et arbejde, der er meningsløst, ikke bærer nogen betydningsfuld frugt eller virkning i verden, uanset om det opleves som virkningsfuldt af dem, der udfører det.” Desuden analyserer forfatterne vores arbejdsliv fra stenalderen til i dag og anviser veje væk fra det meningsløse pseudoarbejde. Det er en tankevækkende og provokerende bog som bør få os alle til at tage et kritisk selvransagende blik på vores arbejdsliv.

Pseudoarbejde : hvordan vi fik travlt med at lave ingenting. Af Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen (33.11)

6 SYN PÅ ARBEJDSLIVET

ARTIKELSAMLING Denne lille bog består af en samling saglige, interessante og velskrevne artikler om arbejdslivet fra Zetland. Artiklerne belyser fra hver sit udgangspunkt det moderne arbejdsliv og de udfordringer, den enkelte medarbejder står med. Et udgangspunkt er, at i stedet for at hylde omstillingsparathed, var det måske bedre at styrke fordybelse og at mestre noget til bunds ved konstant at øve sig. Og det slås fast, at allerede for 150 siden sloges de om, hvorvidt arbejde er slidsomt eller selvrealiserende. 

Skynd dig langsomt : seks historier om at arbejde i en forpustet tid. Red. af Lea Korsgaard (60.136)

FARVEL TIL ARBEJDSLIVET

FAGBOG Dette er en meget velskrevet, praktisk og brugbar bog om overgangen til "den tredje alder" eller "senior", som det også kaldes. Forfatteren (f. 1948) gik på pension som 63-årig efter et langt arbejdsliv som bl.a. lektor på Ribe seminarium. Dette efterlod et slags tomrum og en række nye problemstillinger som gav anledningen til denne bog. Forfatteren bruger i bogens tolv kapitler – med overskrifter som ”Arbejde og identitet” og ”Meningen med livet – også efter arbejdet” -  egne og andres erfaringer og desuden inddrages lidt teori, film og skønlitteratur. Der fokuseres bredt på de forandringer som man typisk kan møde når man går på efterløn eller pension både kulturelt, socialt og psykologisk. Der skitseres endvidere konkrete forslag til aktiviteter og handlinger fx frivilligt arbejde, opsøge relationer og opdyrke interesser.

  1. Overgange : fra arbejdsliv til pension : en brugsbog. Af Sven Erik Henningsen

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på www.favrskovbib.dk

Tags
Materialer