Mia lader sig ikke bremse af sin ordblindhed

02.10.23
I anledningen af at uge 40 er international ordblindeuge har vi snakket med unge i Favrskov om deres ordblindhed. Det kom som lidt af et chok, da Mia tog en ordblindetest sammen med sin læsevejleder. Den bonede tydeligt ud. Men det har ikke forhindret hende i at gå benhårdt efter sine mål.

Mie er plastmagerlærling ved Lego, og drømmen er klar. Hun vil blive i firmaet, og hun vil også gerne have en højere stilling med tiden:

”Jeg vil videreuddanne mig på et tidspunkt. Der er jo en grund til at man tager en EUX, og det har jeg tænkt mig at udnytte.”

En EUX er en erhvervsfaglig studentereksamen. Det vil sige, at Mia både kan få hue på, og få lov til at bruge sine hænder i værkstedet. Og det er en kombination, som passer hende særdeles godt:

” Jeg er god til at bruge hænderne. Når jeg først har fået noget vist, så sidder det der bare. Jeg kan godt have svært ved faglige begreber. Men i værkstedet, der rocker jeg!”

Forbilleder

Selvom læsningen aldrig har faldet Mia let, er hun kommet langt i forhold til at læse og skrive. Det kan hun blandt andet takke sin far for. For som Mia fortæller, har han altid troet på hende, men også presset hende til at øve sig mere. Der hvor det stadig halter lidt er forståelsen. Det betyder, at hun er blevet god til at skrive alt ned, så hun ikke glemmer, hvad hun har læst:

”Jeg kan læse en tekst igen og igen, og alligevel ikke helt huske den. Det er som om min hjerne resetter hen over natten. Så noter - dem lever jeg af. ”

Det er ikke kun Mias far, som har haft en positiv indvirkning på hende hendes tro på, at ordblindheden ikke behøver at bremse hende. Mias chef på LEGO er nemlig også ordblind, og som hun konstaterer, så er han jo kommet langt alligevel.