Cover til film - to mænd kigger ud over artisk landskab

Gratis underholdning til en kold dag

03.01.24
Vejret lige nu opfordrer til indendørshygge. Det kunne enten foregå med en god bog eller en spændende dokumentar. Er du mest i humør til det sidste kommer her en anbefaling fra Filmstriben.

I januar er der mulighed for at se dokumentaren ’Ekspeditionen til verdens ende’ for 0 point på Filmstriben.

Dokumentaren handler om Ishavsskibet Activ, som i sommeren 2011 satte kurs mod en af de mest storslåede og ugæstfri egne af kloden: Nordøstgrønland. Ekspeditionen til det nordøstligste Grønlands blotlagte fjorde er rammen om en fortælling om verdens opståen, menneskets undergang og livets fortsættelse.

Daniel Dencik er filmens hovedinstruktør med Janus Metz som kreativ partner og Michael Haslund-Christensen som producer. De tre fulgte hver en del af ekspeditionen under overskrifterne Jordens skabelse, Undergangen og Fortsættelsen.Dencik selv fløj med filmhold to til Grønland i august 2011, hvor isen trak sig så meget tilbage, at det lykkedes skibet at trænge helt ind i fjordene. Hans afsnit handlede om 'Jordens undergang', og ekspeditionen blev en øjenåbner for ham:

"Vi bankede ind i det ene isbjerg efter det andet, og lidt bange var jeg, må jeg indrømme. For hvis der gik hul på skibets skrog, så ville vi være lost. Arkæologerne, jeg fulgte, gjorde fund fra Stenalderen, der viser, at der har levet mennesker deroppe før. Men de er forsvundet og har nok også oplevet det, der skete, som verdens undergang, ligesom vi nu taler om det i forhold til klimaforandringerne."