3 bøger om befrielsen
I år fejrer vi 80-året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelse i 1945. På Hinnerup Bibliotek den 11. maj tager eftermiddagskoncerten 'Et Letsindigt Ord' publikum med tilbage til besættelsestiden, hvor toner og tekster udgjorde en modig stemme i et besat Danmark.
Af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek
Befrielsesbilleder
Fagbog. Bogen indeholder 75 korte, personlige fortællinger fortalt af helt almindelige mennesker, der som børn eller unge selv oplevede Danmarks befrielse. Øjenvidneskildringerne er organiseret efter landsdel, og hvert afsnit indledes af et historisk rids om hele besættelsestiden set fra det give område. De fleste af bidragene er korte, bare en side eller to, hvilket gør dem nemme og overskuelige at læse for de fleste. Man kan både læse fortløbende eller springe rundt i bogen alt efter interesse.
Befrielsen i glimt.
Afslutningen på Helenes krig
Roman. Bind 2 i serien kan læses selvstændigt. Vi møder igen den unge studine Helene, der aktivt deltager i modstandsbevægelsen. Hun bliver dog mistænkt for at være stikker, og situationen er ekstra farlig, da hun hemmeligt er kæreste med den dansk-tyske soldat Johan. Hun presses ud i farlige situationer, hvor hun må overleve på kærlighed, håb og viljestyrke.
Trods dramaet er det en hyggelig og ganske letlæst roman med et spændende indblik i den almene danskers liv under besættelsen.
Helenes befrielse. Af Pernille Juhl
En intens periode
Fagbog. Den kendte politiker Per Stig Møller afdækker perioden efter jubeldagene i maj til oktober 1945 gennem et omfattende arkivmateriale. Undervejs lader han mange forskellige befolkningsgrupper komme til orde, og centralt i beskrivelsen er modstandsbevægelsens ageren, retsopgøret samt debatten om demokratiets fremtid. Det er en vigtig bog, et gennemarbejdet og velformidlet kvalitetsværk om en periode i historien, som satte afgørende fingeraftryk på efterkrigstidens politiske landskab.
Sommeren ’45. Af Per Stig Møller