Tre fortællinger til en ferie i bjergene
Af Christine Ellebæk Sørensen, Hammel Bibliotek
De danske bjerge
Fagbog Først skal vi til Danmark! Alle os der bor på den jyske højderyg, ved jo godt det ikke passer, at Danmark er flad. Vi skal på tur med nordmanden Roger Pihl, der som den første nordmand har sat sig for at bestige alle de danske tinder over 100 meter. Denne odyssé fortæller han om med en skøn form for underspillet norsk humor – herunder, hvorfor han overhovedet skrev bogen: ”Hvorfor skal mennesker med højdeskræk ikke kunne gå i fjeldet uden at frygte for liv og lemmer?” Og udover at fortælle om strabadserne ved at nå toppen får han også fortalt skrøner og kulturhistorie. Læs gerne afsnittet om Gjern Bakker for at få et lille smil på læben!
Guide til Danmarks bjerge. Af Roger Pihl
De italienske bjerge
Krimi Men bjerge er naturligvis ikke kun hyggelige og til at drikke kaffe på. Vi skal nu på tur til de uvejsomme norditalienske bjerge, hvor politikommissær Teresa Battaglia er ekspert i at indkredse morderes profiler. Det er en sær profil, hun får serveret her. Der er begået et voldsomt drab, og flere efterfølgende uhyggelige hændelser peger både mod et nedlagt børnehjem og en gruppe 8-årige børn, der leger frit i bjergene. Men Teresa kæmper ikke kun mod én usynlig fjende – hun arbejder også på at acceptere en alzheimer diagnose, der bliver mere og mere fremtrædende.
Helvedesblomster. Af Ilaria Tuti
De norske bjerge
Roman Det kan godt være, at bjerge ser imponerende ud og overvælder os ved synet i dag, mens vi kører igennem dem på motorvejen eller kigger ud af togvinduerne, men tidligere har de nærmest været uovervindelige! Det beskriver forfatteren aldeles fremragende i første bind af 1900-tals serien ”Det store århundrede”, hvor vi introduceres for tre brødre i Vestlandet uden for Bergen i Norge. De er usædvanligt teknisk begavede og sendes til Tyskland for at blive uddannet til ingeniører. Den ene af brødrene, Lauritz, vender hjem igen og betaler uddannelsen tilbage ved at påtage sig opgaven med at føre jernbanen gennem Hardangervidda, så man fra nu af kan køre i tog fra Bergen til Kristiania (Oslo). Det er en uforglemmelig beskrivelse af strabadserne ved arbejdet med jernbanen i de barske norske fjelde – læs den, hvis du skal til Norge!
Brobyggerne. Af Jan Guillou