Litteratur

I krig og fred

Onsdag den 19.2. fortæller Peter Ernstved Rasmussen på Hammel Bibliotek med udgangspunkt i sin nye bog om kritisable forhold i det danske forsvar.

Af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek

Uden forsvar?

Fagbog. Forfatteren har selv en fortid som officer og står bag netmediet OLFI, der er en markant stemme i debatten om forholdene i det danske forsvar. Bogen gennemgår udviklingen fra Murens fald og frem til i dag med fokus på nøglepersoner, økonomiske forhold og det politiske spil. Vi får en skarp, kritisk og grundig gennemgang af de interne forsvarspolitiske forhold, der igennem flere år har præget forholdet mellem forsvarsledelsen og Forsvarsministeriet, og som ellers ikke har nået offentlighedens søgelys i større omfang. 
Bogen har et klart fokus på den manglende udvikling af det danske forsvar, men også læsere uden militær indsigt vil kunne drage paralleller til forholdet mellem politikere og faglige ledelser i andre sammenhænge.

Forsvarsløs : når den største trussel kommer indefra. Af Peter Ernstved Rasmussen 

Kold krig

Fagbog. Danmark oplevede i tiden fra 2. verdenskrigs slutning og frem til Sovjetunionens opløsning i 1991 en enorm politisk, kulturel og samfundsmæssig udvikling. Kapitalistiske værdisæt stod i skarp kontrast til kommunismens doktriner, hvilket på flere fronter splittede befolkningen, og velfærdssamfundet blev skabt i skyggen af angsten for atomkrig. I dette imponerende værk opsummeres og perspektiveres den kulturelle og politiske tidsånd i Danmark, og der gives en detaljeret fremstilling af, hvordan den kolde krig formede Danmark som samfund med ideologiske kampe i alle samfundslag. Forfatterens overblik og levende sprog gør, at bogen kan læses næsten uden forudsætninger om perioden.

Sjælekampen. Af Rasmus Mariager

En ny front

Fagbog. En meget aktuelt bog, hvor forfatteren trækker på sin omfattende erfaring som korrespondent i både Moskva og USA. Da vi gik ind i det 21. århundrede, troede vi, at diktatorernes tid var ovre, idet Vestens ideer om demokrati havde sejret totalt. I dag oplever vi, at Putins aggression og Trumps isolationisme truer væres fælles frihed. Krig er ikke noget, der foregår langt fra os eller noget, vi kun kan læse om i historiebøgerne. Med stor indlevelse beskriver Trads truslen mod frihed og demokrati, så man får en udvidet forståelse for den historiske kontekst og de enkelte landes nationale selvforståelse. Det er en vigtig bog, hvor man som læser bliver rystet, men heldigvis også rustet med håb.

I tyrannernes tid. Af David Trads