Litteratur

Færdig med 9. klasse – og hvad så?

Skal man lytte til forældrene, kammeraterne eller sin egen mavefornemmelse, når man skal vælge ungdomsuddannelse?

Af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek

Sten, saks, papir

Let ungdomsbog. Remsen optræder som titler på tre små ungdomsbøger, hvor vi møder tre klassekammerater med hver deres problemer. I bogen "Sten" følger vi Alex, der er tynget af sorg efter, at moderen er blevet dræbt af en fartbilist, i bogen "Papir" følger vi Matti, der er ordblind, og som har en drøm om at skrive, og i bogen ”Saks” møder vi Silja, der har det svært efter forældrenes skilsmisse. Det har altid ligget i luften, at hun skal overtage sin mors frisørsalon, men nu er Silja ved at få øjnene op for, at der kan være andre muligheder. Unge med lignende livsvilkår kan identificere sig og måske føle, at der er andre i verden, der har det ligesom dem.

Saks. Af Lone Halkjær

Den slagne vej

Ungdomsbog. Katrines forældre har deres eget advokatfirma, og Katrine har altid drømt om at læse jura ligesom dem. Men 1.g. er slet ikke det rigtige for Katrine. Selvom hun er glad for veninderne, siger det faglige hende ingenting. Først da hun forelsker sig i Thomas, der er i lære som tømrer, får hun øjnene op for, at man ikke absolut skal gå efter en universitetsuddannelse. Men det er ikke nemt at få hverken familien eller vennerne til at forstå det. Forfatterens ærinde i forhold til at få flere unge til at vælge de praktiske uddannelser er tydelig, men det er samtidig en både underholdende og varmt fortalt roman om en aktuel problematik.

I min blinde vinkel. Af Line Wenzel 

Til kamp mod unges mistrivsel

Fagbog. Hovedforfatteren til denne spritnye debatbog er gymnasierektor og en markant stemme i den offentlige debat.  I dette inspirerende opråb deler han sine tanker om de unge, uddannelsessystemet og samfundet. Hans pædagogiske ideal bygger på et holistisk menneskesyn, og han har angrebet vores forråede præstationskultur for at ødelægge skrøbelige unges liv. I stedet arbejder han aktivt med fællesskabet, der fremmer mental sundhed og trivsel og gør os handlekraftige. Han har fx indført mobilfri skole og alkoholfrie zoner til festerne på sit eget gymnasium. Bogen henvender sig til alle med interesse i unge og uddannelse.

Det er ikke de unge, den er gal med, det er samfundet. Af Henrik Vestergaard Stokholm