Tema: Kriseparat
Kan du klare dig selv i tre dage, som myndighederne anbefaler? Har du nok mad og varme på lager – og ved du i det hele taget, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude? Ellers hjælper Beredskabsforbundet dig på ved et af kurserne på bibliotekerne her i januar – og alternativt kan du altid låne en bog:
Af Christine Ellebæk Sørensen, Hammel Bibliotek
Kriseparat for dummies
Fagbog: Denne bog er tiltænkt helt almindelige mennesker, der gerne vil have styr på krisesituationer, lige så vel som de vil have styr på forsikringer og sikkerhedsseler. Først får vi at vide, hvorfor det overhovedet er nødvendigt at være klar til en eventuel krise og hvordan det er afgørende, at man har forberedt sig. Herefter følger en række krisescenarier, fx voldsomt vejr, hackerangreb og terror. Derefter præsenteres vi for de mest basale behov som nødudstyr, gode råd om vand, førstehjælp og meget andet. Det er en meget tilgængelig og praktisk bog, der er letlæst og helt nede på jorden og med mange praktiske eksempler, opskrifter og gode råd.
Kriseparat. Af Jesper Hede
Samfundets kriseparathed
Fagbog Her får vi et overordnet billede af, hvordan Danmarks kriseparathed ser ud. Rasmus Dahlberg er leder af Center for Samfundssikkerhed, mens Siri Schrøder er journalist. Som følge af fundamentale splittelser på globalt plan betegnes nutidens samfund som et krisesamfund, og der er fokus på scenarier som fx cyberkrig og terrorangreb. Danmarks sikkerhedspolitiske allianceforhold gennemgås, og der fokuseres på, hvordan vi som nation kan bruge resiliens som forsvar og afskrækkelsesmiddel. Dahlberg viser, hvordan krisesituationer opdeler et samfund i sårbare og ressourcestærke borgere. Bogen er en fin og overskuelig guide til opbygning af modstandsdygtighed i forskellige krisesituationer, både individuelt og på samfundsniveau.
OBS! Af Rasmus Dahlberg og Siri Marie Munch Schrøder
Hvad filosofferne tænker…
Fagbog Hvis man nu har fået nok af de praktiske tiltag og i stedet vil høre, hvad tidens tænkere mener om verdens tilstand, er det denne bog, man skal tage med hjem. Der er interviews med en række internationale intellektuelle som Thomas Piketty, Orhan Pamuk og Xinran. De tager livtag med tidens udfordringer og visioner indenfor emner som demokrati, kriser, krige samt miljø og klima. Rune Lykkeberg skaber den overordnede ramme for samtalerne, sådan som han gjorde i både ”Langsomme samtaler” og ”Vi skal gøre det hele på én gang”, men det er de intellektuelle, der folder deres visioner og holdninger ud. Det er en interessant bog, der giver noget at tænke over.
Det er punk at være positiv. Af Rune Lykkeberg