LiteratureXchange er over os!
Ikke alle er klar over, at Aarhus er vært for en stor, international litteraturfestival d. 19.-23. juni, men glæd jer!
Af
Romaner. Årets festival er delt op i tre temaer, og det ene handler om slaveriets litteraturhistorie. Vi kan fordybe os i Thorkild Hansens slavetrilogi, og så kan vi bl.a. møde Mich Vraa og høre om den fantastiske serie, han har skrevet om de Dansk-Vestindiske Øer. Serien starter med romanen Haabet, som er navnet på et skib, der sejler på trekantsruten. Det er en meget medrivende og velskrevet roman, der er bygget op med krydsklip mellem breve, dagbogsnotater og skibets logbøger. Dele af bogen er autentiske afskrifter fra gamle logbøger og kongelige forordninger, og det gør hele fornemmelsen mere virkelig. Når man så er færdig med Haabet, fortsætter man med Peters kærlighed om Peter von Scholten og slutter af med Faith om en ung, selvforsørgende kvinde, og så har Mich Vraa formået at tage os igennem de Dansk-Vestindiske Øers danske historie på en både underholdende, klog og tragisk måde.
”Haabet”, ”Peters kærlighed” og ”Faith” af Mich Vraa
Romaner. Et andet tema, der tydeligt trækker sine spor gennem årets festival, er uretfærdighed. Her kan vi blandt mange andre suveræne forfattere møde Asta Olivia Nordenhof, der i en serie på 7 bind arbejder sig igennem tragedien med færgen Scandinavian Star – hun har sat sig for at se på, hvad kapitalismen er klar til at ofre for profit. Første bind, Penge på lommen, udkom i 2020, og nu, mange forsøg senere, er hun så klar med nummer to. Det er en særegen bog! Den er delt op i fire forskellige afsnit i både roman- og digtform, og forsøger at finde frem til, hvorvidt det er muligt at elske under kapitalismen. Samtidig er det en nonchalant bog fuld af tør humor, så man får her en bog kompleks, humoristisk, rå og smuk bog på én gang!
”Penge på lommen” og ”Djævlebogen” af Asta Oliva Nordenhof
Romaner. Årets sidste tema er krig og fred – desværre evigt aktuelt. Ikke mindre aktuel er den engelsk-palæstinensiske forfatter Isabella Hammad, der i 2019 fik sit internationale gennembrud med romanen ”Pariseren”, der tager udgangspunkt i hendes egen families historie. Sidste år kom så ”Genfærd ind”, som er en fortælling om Sonia, der efter en skilsmisse rejser tilbage til Vestbredden. Her slutter hun sig til en idealistisk gruppe af mænd, som ønsker at præsentere palæstinenserne for Shakespeare. Hamlet bliver på denne måde et greb til at tale om politisk betændte emner, hvor krig, hævn, død og familiekonflikter flettes ind i både kunsten og virkeligheden.
”Pariseren” og ”Genfærd ind” af Isabella Hammad