3 boganbefalinger til foråret
Solen skinner, fuglene kvidrer og har travlt i hækkene, og i haverne glædes vi over vintergækkerne. Endelig er det forår, og det er tid til at ryste den sidste rest af vinterens melankoli af os og komme ud i naturen. Her kommer tre anbefalinger fra biblioteket.
Af Tina Hagstrøm, Hammel Bibliotek
På vandretur
Fagbog. Jeg har aldrig vandret, men efter at have læst ”Hvad Hærvejen gav mig”, får jeg lyst til straks at frekventere en friluftsbutik, købe mit første par vandresko og begive mig ud i Gitte Holtzes fodspor. Jeg blev helt fanget af bogen, som ikke kun indeholder vandretips men også nogle fantastiske naturbeskrivelser og skønne anekdoter fra mødet med den gæstfrie lokalbefolkning, hun mødte på sin vej fra Padborg til Skagen, samt historiske beskrivelser fra de områder hun vandrer i. Men turen er ikke kun en fysisk rejse, det er også en psykisk. Undervejs tager Gitte sit liv op til revision, og turen gør det muligt for hende at sætte sit liv i perspektiv. Det er refleksioner, som jeg tror mange ville kunne spejle sig i.
Hvad Hærvejen gav mig. Af Gitte Holtze
I haven
Fagbog. Når foråret kommer, og det igen begynder at krible og krable i jorden, så begynder det helt sikkert også at krible i særligt en bestemt gruppe af mennesker – nemlig havefolket. Selvom jeg bor i lejlighed og ikke engang er ejer af en altan, men kun et par forholdsvis selvpassende (næsten) grønne planter, så var jeg alligevel grebet af denne bog, som ikke kun henvender sig til haveelskere. Bogen er mere forfatterens personlige fortælling om, hvorfor hun, som andre havefolk gennem tiden, er blevet sådan et menneske, som flyver ud i haven lige efter arbejde for at ligge på knæ i et rosenbed i timevis. Det er en historie om havens betydning set både i en historisk, kulturel og social sammenhæng.
Havemenneske: praktiske erfaringer og tanker om det grønne. Af Malene Lei Raben
Ved havet
Fagbog. Emnet for den næste bog står i skarp kontrast til de kultiverede haver, nemlig et stykke ukultiveret utæmmet natur. I ”Vesterhavet” kan du læse 10 fortællinger fra nogle af Danmarks bedste historiefortællere. De fortæller hver især om at vokse op nær Vesterhavet, om at besøge det og hvilken betydning, det har haft for dem og deres forfædre. Om havet som både en samlende og splittende kraft. Om at stå der over for det brusende hav med vinden rivende i håret og føle sig lillebitte - men stadig som en del af noget større. At Vesterhavet, selvom det er uforudsigeligt og ofte uroligt, har en evne til at få dig til at falde til ro. En fin bog med medrivende fortællinger og flotte illustrationer.
Vesterhavet: 10 fortællinger fra den jyske vestkyst. Af Anders Agger, Jane Aamund m.fl.