Besøg bronzealderen med disse bøger
Bronzealderen er en fascinerende epoke i vores forhistorie. Det var en tid, hvor mennesket lærte at mestre metallurgien og dermed skabte fundamentet for store teknologiske og kulturelle fremskridt. Bronzealderen var en tid med både storhed og mysterier, hvor små samfund langsomt udviklede sig til komplekse civilisationer.
Af Eva Dixen
Men hvad ved vi egentlig om denne tid? Hvem var menneskene bag de imponerende gravhøje, de udsøgte guldsmykker og de mystiske helleristninger?
Som optakt til vores kommende tur til gravhøjene i Norringure Skovene, hvor vi sammen skal dykke ned i fortiden, præsenteres her tre spændende bøger, der hver især kaster lys over forskellige aspekter af bronzealderen. Under vores tur vil jeg læse udvalgte passager op fra "Manden der bar solen" mens vi står ved de ældgamle gravhøje, så vi sammen kan opleve bronzealderens verden i det landskab, hvor den engang udspillede sig.
Episk dramatik
Roman Kristian Bang Foss har begået en helt fortræffelig roman om bronzealderen. Stammefolket hulterne, der bor ved Limfjorden, står overfor store omvæltninger. De skal have en ny høvding, de mangler bronze, og de oplever omverdenen trænge sig på. Klimaforandringer, begrænsede ressourcer af metaller og føde og opbrud i klanstrukturerne sydpå fører til store slag, og vi er så tæt på, at vi kan mærke det hele. Bogen følger høvdingen Bernon og hans tvillingesønner, Haudon og Raudon. Der bygges gravhøje, sejles på floder og ofres til solen, og det hele er meget informativt og underholdende fortalt. Bogen har en høj detaljerigdom og er gennemresearchet. Den er barsk, saftig og meget læseværdig.
Manden der bar solen. Af Kristian Bang Foss
6500 års krigshistorie
Fagbog Vil man dykke mere ned i krigens historie – også før, der findes skriftlige kilder – er denne bog rigtig god. Vi føres gennem krige og konflikter fra tidernes morgen til ca. 1100. På baggrund af fund af våben og skeletter, der er mærkede af vold, dokumenteres fortidens slag. I Danmark har vi helt enestående arkæologiske fund, og derigennem kan vi kortlægge historien. Fortællingen om hver periode indledes med en fiktiv historie, som sætter billedet og stemningen, hvorved fortiden bliver levendegjort og meget dygtigt formidlet.
Fortidens slagmarker. Af Jeanette Varberg
Et gravfund
Fagbog Nyeste forskning om Egtvedpigen præsenteres her på spændende vis. Bogen er illustreret og har et fængslende billedmateriale, fra opgravningen af hendes gravhøj til undersøgelserne med de nyeste strontiumisotop-analyser. Vi ved nu, at hun ikke var fra Danmark, men kom syd fra. Vi hører om den banebrydende nyeste forskning og får samlet ny viden om vores nationale klenodie. Bogen er også en skildring af forfatterens vej fra ukendt forsker til det største videnskabelige gennembrud. Det bliver man fanget ind i, og man står tilbage med en masse ny lærdom.
Egtvedpigens rejse. Af Karin Margarita Frey