Litteratur

3 bøger om soldaterliv

Mens jeg skriver dette, er det den 4. maj om aftenen. Stearinlyset brænder i vindueskarmen som et minde om de faldne soldater i 2. verdenskrig og som et håb om, at krigen aldrig vender tilbage. Her vil jeg gerne fortælle dig om tre virkeligt gode og tankevækkende bøger om livet som soldat – og hvad deraf følger.

By Christine Ellebæk Sørensen, Hammel Bibliotek

En lokal soldat

Fagbog. Emil Arenholt Mosekjær er fra Hinnerup, og en af takkehilsenerne i denne bog går til hans lærer Anne Mette Röck fra H-H Skolen for at have lært ham at læse. Han forstår også at tale med folk og derved præsentere os civilister for det uforståelige: Hvorfor unge mænd og kvinder frivilligt vælger at gå i krig. Ud over Emil selv, som har været udsendt til Helmand, møder vi i bogen 18 andre. Vi kommer hele verden rundt, det bliver så tydeligt, at intet hjørne af kloden har undgået krig, og tidsmæssig rækker bogen fra 2. verdenskrig og til nu. Man gribes af skæbnerne og af de ukuelige mennesker, der fortæller om både rædsler og håb, og samtidig øges forståelsen for krig som et grundvilkår for mennesket. 

Soldaterhjerte. Af Emil Arenholt Mosekjær

Brevene fra anden verdenskrig

Biografi. Hvad gør man, når ens højtelskede og beundrede morfar efter sin død viser sig at have haft et helt andet liv, end man har forestillet sig? Peter Nejsums tyske morfar tager sit eget liv i 1987, men først i 2020 overlader Peters mor ham en arkivkasse fyldt med gamle breve og dokumenter. Sammen med sin kone Ulla åbner Peter kassen og dykker ned i morfarens liv for at forsøge at forstå selvmordet – og manden. Den er spændende som en roman! Der dukker hele tiden nye forklaringer og ubehagelige sandheder frem, som Peter i starten forsøger at tie ihjel. Det er en gribende bog, hvor vi får præsenteret et ægte menneske og soldat i den tyske hær, og hvilke følger krigen får for ham og hans familie. 

Min morfars hemmeligheder. Af Peter Nejsum og Ulla Bidstrup 

I kamp for Ukraine

Biografi. Den russiske invasion af Ukraine påvirker os alle, ikke mindst fordi vi har fået nye naboer, nemlig kvinder og børn, der er flygtet fra krigen. Soldaten ’Mike’, som han kaldes i bogen af hensyn til hans familie, tager konsekvensen. Han beskriver følelsen af det nødvendige i at gøre noget, at stoppe russerne, før de pludselig en dag står på Rådhuspladsen. Mike er tidligere soldat og har været på mission andre steder, så han hilses velkommen i Ukraine og udrustes grundigt. Vi tages med på slagmarken, og i det hele taget er det en voldsom bog – men også utroligt spændende. Læs den i stedet for en krimi! 

Kriger – dansker i Ukraines specialstyrker. Af Kristian Kornø Ramussen