Litteratur

Fortællinger om vandringens kraft i litteraturen

I litteraturen som i livet giver vandringen plads til eftertanke, forandring og fornyet blik på verden omkring os.
Vi går for at komme frem – men også for at komme væk. Måske netop derfor er vandringen blevet en stærk metafor i litteraturen: for forandring, for heling og for erkendelse. Når karakterer begiver sig ud på lange vandringer, er det sjældent blot for motionens skyld. Det handler om livskriser, tab og håb – og om at finde tilbage til sig selv i mødet med landskabet.

By Eva Dixen, Hadsten og Ulstrup biblioteker

Pacific Crest Trail

Biografi Efter sin mors død og en række selvdestruktive valg står Cheryl Strayed midt i sit livs kaos. Hun beslutter sig for at vandre alene ad den 1700 km lange Pacific Crest Trail. Uden erfaring, men med et brændende behov for at finde sig selv. Wild er en usentimental, ærlig og rå beretning om fysisk smerte, mentale sammenbrud og stille sejre. Strayed skriver med både humor og dybde om at miste sig selv – og om hvordan naturens barskhed og skønhed kan blive et rum for forvandling. Dette er et menneskes desperate forsøg på at finde fodfæste i livet.
Wild. Af Cheryl Strayed

South West Coast Path

Biografi Hvad gør man, når man mister alt? Da Raynor og hendes mand Moth får en konkursdom og samtidig en uhelbredelig sygdomsdiagnose, pakker de en rygsæk og begiver sig ud på den 1000 km lange South West Coast Path i det sydvestlige England. Uden penge og uden fast tag over hovedet. Det er en stille og dybt bevægende bog om at finde håb, værdighed og samhørighed i mødet med naturen og hinanden. Winns fortælling er ikke dramatisk i klassisk forstand – men i det sagte ligger en styrke. Naturen bliver både en prøvelse og en trøst, og skridt for skridt genopbygges noget, der minder om et liv.
Saltstien. Af Winn Raynor

Fra Bergen og ud i verden

Roman Den norske forfatter Tomas Espedal har skrevet en filosofisk og poetisk bog om det at gå. Ikke kun som bevægelse, men som en måde at være i verden på. Bogen er et miks af dagbog, essay og roman, hvor Espedal reflekterer over at gå i byen, i bjergene, i livet. Han trækker tråde til store tænkere som Rousseau og Kierkegaard og skriver sig frem til vandringen som en form for eksistentiel modstand: mod effektivitet, mod støj, mod rastløshed. Det er en bog, der kræver langsom læsning – præcis som vandringen selv kræver langsomhed. Her bliver det at gå til en kunst og en nødvendighed.
Gå - Eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv. Af Thomas Espedal