Storm på vej i USA?
Om lidt er der valg i USA, og amerikanerne har aldrig været mere splittede. Torsdag den 10. oktober kan du i InSide høre korrespondent Steffen Kretz fortælle om sin nye bog, der handler om hvordan USA havnede på randen af kaos.
By Mie Henriksen
Demokrati i fare?
Fagbog Den erfarne journalist Steffen Kretz har i en årrække fungeret som DR's korrespondent USA. Her ser han nærmere på den splittelse, som har ramt landet, og som har slået store revner i det demokratiske fundament. I gennemgangen af temaer som racisme og misinformation forsøger Kretz at finde grunden til den dybe krise. Årsagen til splittelsen skal ifølge Kretz findes i selve det politiske system, hvor store virksomheder og milliardærer kan købe sig til indflydelse. Sammen med den hadske stemning på de sociale medier bidrager det til den store mistillid til politikerne. Trump er blot et symptom på krisen, og hvis USA søger væk fra frihed og demokrati, vil det have stor betydning for hele verden. Med stor indsigt og viden beretter Kretz på personlig vis om et USA på vej i opløsning.
Storm på vej. Af Steffen Kretz
Passionerede samtaler
Biografi Visuelt smuk og meget inspirerende bog med samtaler mellem to vidt forskellige, intelligente mænd, hvis fælles passion er det amerikanske samfund: tidligere præsident Barack Obama og rockmusiker Bruce Springsteen. Samtaler, der kommer langt omkring og diskuterer både de meget nære følelser og det store perspektiv i verden. Obama og Springsteen har sammen lavet en podcast, og det er samtalerne bag podcasten, som denne bog bygger på. Det er lange, reflekterende samtaler om stort og småt i livet: Kærligheden, børnene og synet på både politik og musik, men ikke mindst om troen på det amerikanske samfund på trods af mangler. Samtalerne kommer bl.a. omkring kulturel appropriation, race, individualisme og fællesskab.
Renegades. Af Barack Obama og Bruce Springsteen
Om racismedebatten
Essaysamling Med udgangspunkt i historie, litteratur og ikke mindst egne værker belyser Toni Morrison i seks essays, hvordan og hvorfor racismen er en så integreret del af det amerikanske samfund. Hun kaster et undersøgende blik på USAs fortid og racismens identitetspolitik for at se på, hvordan race som begreb har så hårdt tag i os. Morrison beskriver den videnskabelige racisme, slaveriets uhyrligheder og begrebet om "den anden"; behovet for at gøre slaven til en fremmed art – den racistiske dehumanisering. Som en forståelsesramme for, hvorfor racismedebatten er så allestedsnærværende i det amerikanske samfund, er disse essays en øjenåbner af dimensioner. Blændende skrevet med en klogskab og indsigt, der fejer benene væk under læseren.
Forestillingen om de andre. Af Toni Morrison
PS: For særligt interesserede vil jeg gerne anbefale podcasten ”Stjerner og striber”, der ligger på DRlyd. Desuden kan man hente en ny litteraturfolder om ”Den store amerikanske roman” på biblioteket.