Litteratur

Studentens lykkelige dag?

I disse dage strømmer de hvide huer ud i byen. Mange af de kommende studenter har hentet hjælp til deres opgaver på biblioteket, vi ønsker til lykke med eksamen og håber, det er gået godt!

Af Mie Henriksen

Tags

Favrskov Bibliotekerne anbefaler Nyheder

Erindringsroman

Roman Selv om romanen har ca. 30 år på bagen og foregår i tresserne, handler den om at være ung på eviggyldig vis og vil derfor også kunne læses af ungdommen i dag. I en sammensmeltning af erindring og fiktion fører romanen læseren til Roskilde, hvor hovedpersonen fortæller om sit liv fra den syrenduftende eksamenstid i 2. g. og indtil studentereksamen er afsluttet. Bogens titel referer til tvillingebroren, der dør ved fødslen, men som fungerer som en åndelig støtte. Romanen ligger i forlængelse af ”Vanillepigen”, er fyldt med sanseindtryk og er et gennemført tidsbillede. Sproget er blændende, og der er masser af morsomme episoder, men også en indføling og solidaritet med hovedpersonen, som man som læser bliver grebet af.

Blå bror. Af Ib Michael

En vellykket debut

Roman Her optræder endnu en tvilling. Anna mister sin tvillingesøster Julie i 2001, da de lige er blevet studenter. Julies tragiske død har efterladt en skyldfølelse både i Anna, der stort set ikke har haft kontakt til forældrene siden, og i to veninder, der også blev studenter dengang. Da tre kvinder i 30'erne inviteres til den samme mindehøjtidelighed, ruskes der op i fortiden og dens synder. Hvad skete der egentlig dengang? Gennem skiftende synsvinkler og spring i tid indkredses den skæbnesvangre hændelse, som de alle tre helst lagde bag sig, nu hvor de hver især har rigeligt at gøre med at få deres nuværende liv til at fungere. Som læser bliver man gradvist klogere på de tre kvinder og deres fælles fortid, og det er både spændende og rørende læsning.


Bag os ligger sandheden. Af Louise Lyngaa

Fremtidsgyser

Ungdomsbog Fremtidens Danmark skildres som et mareridtsagtigt autoritært samfund. Det er eksamenstid, og studentereksamen skal bestås med 10 i gennemsnit, ellers bliver man ”pensioneret”, dvs. henrettet af De Hvide Mænd ligesom de handicappede og de gamle. Solidaritet, forståelse og hjælp til de anderledes hører fortiden til! Vi møder Edwin, som klarer sig godt i skolen, indtil det pludselig begynder at gå galt. Edwin dumper og bliver hentet af De Hvide Mænd, der stiller ham over for et ultimatum … Forfatteren kobler på tankevækkende og velunderbygget vis udviklingen i vort eget samfund sammen med en ukendt fremtid ud fra devisen om, at overdrivelse fremmer forståelsen. Sproget er dynamisk, nøgternt og afvekslende, og bogen vil kunne læses af unge fra 15-16 år og voksne.

De hvide mænd. Af Kenneth Bøgh Andersen