Hjælpemidler letter livet for Jasmin

Jasmin er ordblind, men det holder hende ikke tilbage. Når det af og til volder hende problemer, har hun nemlig hjælpen lige ved hånden.

By Lærke Maria Nielsen

Jasmin
brikker med bogstaver

Efter Jasmin på 18 år havde været i skolepraktik, var der ingen tvivl. Hun ville være plastmager. Derfor er hun nu i gang på EUX-uddannelsen på Den Jyske Håndværkerskole. På den måde kan hun få en håndværkeruddannelse og en studenterhue på samme tid.

 Vejen dertil har dog budt på lidt flere bump end for de fleste. Skoletiden var nemlig ikke altid nem for Jasmin. Særligt diktaterne i dansktimerne gav problemer. Alligevel gjorde ingen noget. Faktisk skulle hun nå til 8. klasse før, det blev opdaget at hun var ordblind:

”Der fik vi en ny dansklærer, som var opmærksom, og hun fik mig testet. Testen viste, at jeg var rød ordblind. Det betød, at jeg fik en masse hjælpemidler, og at mine opgaver blev lettere at lave.”

Ny hverdag

Rød ordblind betyder med andre ord, at der ikke er tvivl om, at man er ordblind. Derfor har man også ret til hjælpemidler. Dem findes der forskellige typer af. Nogle kan hjælpe dig med at finde de rette ord. Andre kan hjælpe at få læst tekster højt.

Og det kom til at lette Jasmins hverdag i skolen. Ikke fordi hun altid bruger hjælpemidler, for Jasmin kan godt læse uden. Men når en tekst er lang, får hun den læst op.

”Det giver mig mindre hovedpine, og så kan jeg bedre koncentrere mig om, hvad jeg skal skrive bagefter,” fortæller hun. 

Derfor er hendes råd til andre, der er ordblinde både simpelt og brugbart:

”Læseredskaber kan hjælpe dig til at nå længere. Brug dem, så du kan bruge din energi på det, der er vigtigt!”

Favrskov Bibliotekerne vil gerne sige tak til Jasmin, Den Jyske Håndværkerskole og deres læsevejleder, for at hjælpe med at få fortalt de gode historier om at leve med ordblindhed.

Artiklen er skrevet i forbindelse med Den Internationale Ordblindeuge. Vil du gerne finde inspiration til læselyst, kan du gøre det på Bibliotekernes Sprog og Læsespor.