Vær kritisk

På denne side kan du læse lidt om processen efter litteratursøgningen.

Når du har fundet en række bøger, artikler, videoer, hjemmesider m.m. i din søgning, skal du være kildekritisk. Kort sagt handler kildekritik om at vurdere, om du kan stole på det, du læser eller ser.

Spørgsmålstegn i taleboble

Det er vigtigt, at du forholder dig kritisk til de informationer, du finder frem. Derfor anbefaler vi, at du altid stiller dig selv følgende spørgsmål: 

  1. Hvornår er materialet skrevet og/eller sidst opdateret? Hvis materialet er flere år gammel, kan indholdet være forældet og dermed faktuelt forkert. 
  2. Hvem er forfatter/udgiver/afsender, og ved de noget om emnet? 
  3. Undersøg hvem der står bag hjemmesiden, eller hvem forfatteren er. Er det nogen med en faglig baggrund?
  4. Er der politiske eller ideologiske holdninger i kilden? Er der tale om fakta eller holdninger? 
  5. Er der links eller litteraturliste, der giver henvisninger til andre kilder og viser, hvor kilden har sin viden fra? ​​​​​​​

Skil guldkorn fra nonsens på internettet  

På eKurser.nu kan du finde en samling af videoer, som tilsammen giver dig et indblik i kildekritik, og hvad du skal tjekke, når du overvejer at bruge en side fra internettet. 

Kender du TjekDet?

TjekDet hjælper med at holde styr på, hvad der er sandt eller falsk i den offentlige debat og på sociale medier. 

TjekDet faktatjekker påstande i den offentlige debat og på sociale medier og korrigerer eller nuancerer, hvor der er behov for det. TjekDet faktatjekker alt fra valg i USA og Danmark til svindel på Facebook til AI-genereret billeder samt videoer. 

Kender du Google Fact Check Explorer? 

Internettet er fyldt med misinformation og påstande, så det kan være svært at skelne sandt fra falsk. Google har en særlig søgemaskine, der kan hjælpe dig med netop det. Den hedder Google Fact Check Explorer. Den samler faktatjekartikler fra faktatjekmedier over hele verden, TjekDet.dk er en del af disse faktatjekmedier. 

Du kan bruge Google Fact Check Explorer til at finde ud af, om en påstand er sand eller falsk. Du kan søge på et bestemt emne eller en specifik påstand. Du kan også stille spørgsmål eller søge efter et citat fra en politiker. På den måde kan du bruge Google Fact Check Explorer, ligesom du bruger Googles klassiske søgemaskine. 

Når du søger, får du i søgeresultatet en kort beskrivelse af, hvem afsenderen af påstanden er, og du kan læse en kort beskrivelse af, hvad der bliver påstået. Nedenunder kan du se faktatjekkerens vurdering af påstanden. 

Husk at der er stor forskel på, om du søger i den danske eller engelske del.