Røde kors nørklere
Røde kors nørklere

Røde Kors Nørklere: Social aktivitet med internationalt formål

25.01.19
Udstilling af håndlavet børnetøj på Ulstrup Bibliotek fra mandag den 4. til torsdag den 28. februar på Ulstrup Bibliotek.

I februar udstiller Røde Kors Nørklerne fra Thorsø-Ulstrup området en del af deres produktion af syet og strikket børnetøj.
Nørklerne er en lokal social aktivitet med internationalt formål: Røde Kors' frivillige nørklere mødes hver 14. dag i grupper og syr, strikker eller hækler børnetøj og tæpper, som hovedsagelig sendes til Røde Kors’ udviklingsprojekter i det meste af verden. Når man mødes afleveres færdige arbejder, og man kan få nye materialer med hjem. Man hygger sig med strikketøjet eller optrevling og får en kop kaffe, men det meste arbejde foregår hjemme hos én selv – måske foran fjernsynet?
I Danmark støtter nørklerne også sårbare f.eks. i asylcentre og hjemløse, og i Thorsø-Ulstrup afdelingen giver nørklerne årligt en julegave til hvert familiemedlem, når der uddeles julehjælp – det bliver til ca. 90 pakker hvert år. Der strikkes også bamser til børn af indsatte i arrester og fængsler i Danmark – i 2018 blev det til 6.520 bamser på landsplan – en fordobling fra året før. Derudover laves ting, der sælges i Røde Kors-butikkerne i Ulstrup og Thorsø til fordel for hjælpearbejdet. Det er unika ting, som den enkelte har lyst til at lave, og senest har nørklerne produceret indkøbsnet, som man kan købe for kun 20 kr. og derved både støtte Røde Kors og gavne miljøet ved at spare på plastikposerne.
I Thorsø-Ulstrup afdelingen er der ca. 50 nørklere, men man vil gerne være flere. Har nogen lyst til at være nørkler eller evt. donere garn eller stof, kan aktivitetsleder Annegrete Biller kontaktes på tlf. 21 80 60 87 eller på mail annegrete@worksitt.dk

Nørkleaktiviteten har eksisteret siden 1983 og har mere end 5.000 frivillige i 262 nørklegrupper over hele landet. Der fremstilles ca. 35 ton baby- og børnetøj på årsbasis efter faste mønstre og opskrifter. Materialerne er genbrug og donationer fra private og virksomheder med stof og garn i overskud.
I 2018 sendte man 26,4 ton nørkletøj fra Danmark til Hviderusland, Kirgisistan og Tajikistan sammen med 11,4 ton genbrugstøj.

 

Materialer