Fotoudstilling i Hadsten

Fotograf Klaus Bo udstiller i september og oktober i Sløjfen

De fleste danskere har aldrig set et dødt menneske. Vi holder døden på afstand, og vi overlader det ofte til professionelle at gøre den døde i stand og klar til begravelse eller bisættelse. Andre steder i verden er døden anderledes nærværende i det daglige liv, og det er ofte familiens pligt at sørge for, at afdøde kommer videre på rette vis. Lig bliver behandlet med stor nænsomhed og omhu, for sjælen skal sendes godt afsted.

Billederne er en del af Klaus Bos projekt Dead and Alive, der i alt består af 400.000 billeder og lyd- og filmklip. Kimen til projektet Dead and Alive blev lagt helt tilbage i 2002, hvor Klaus Bo fotograferede en muslimsk begravelsesceremoni i en moske på Vesterbro i København. Under ceremonien tog Klaus Bo et billede, som fik ham til at tænke over, hvor tabuiseret vores forhold til døden er herhjemme, og hvor lidt vi forholder os til en af de få ting, vi alle har til fælles: At vi skal dø på et eller andet tidspunkt.

I 2010 begyndte Klaus Bo at arbejde seriøst med projektet ud fra en idé om, at han ved at fotografere, hvordan man forholder sig til døden i forskellige kulturer rundt om i verden og ritualerne omkring døden, måske kunne perspektivere vores forhold til den. Få os til at forholde os til vores egen dødelighed og få os til at snakke om døden og acceptere, at den er en del af livet.

Projektets titel refererer til, at i de fleste kulturer er døden ikke det endelige. Det jordiske liv stopper måske, men døden er ikke slutningen. I mange kulturer tror man på et liv efter døden, ofte beskrevet som at livet fortsætter på samme måde som her på Jorden, blot et andet sted.

Baggrunden for projektet er også ønsket om at vise, hvordan døderitualer i mange tilfælde kan afspejle livet. Klaus Bo vil gerne give et indblik i, hvor meget en kulturs værdier, håb og drømme afspejles i tankerne om døden og livet efter døden, og hvor forskelligt vi behandler de døde fra kultur til kultur.

Tidligere har billeder fra projektet været bragt online af National Geographic. Flere af hans billeder fra Ghana har også været udstillet på Moesgaard Museum.

Udstillingen vises i samarbejde med Landsforeningen Liv & Død