TEMA - Slædepatruljen Sirius

28.11.22
Mie tager dig med til Grønland på patrulje med Sirius

Lørdag den 3. december på Hinnerup Bibliotek viser en tidligere Sirius-mand billeder fra det smukke Nordøstgrønland og fortæller om sine oplevelser med barsk vejr, hunde og lejrliv.

Et pragtværk

Fagbog Slædepatruljen Sirius blev oprettet i 1950 og er Danmarks mindste militære enhed. 12 mænd patruljerer året rundt i det nordøstlige Grønlands utilgængelige områder, hvor hundeslæden er det eneste sikre transportmiddel. Vi får baggrunden for patruljens oprettelse, om tiden under 2. verdenskrig, og om dramatiske hændelser i tidens løb. Men ikke mindst beskriver bogen mændenes daglige arbejde og forberedelser til rejserne, arbejdet med hundene, den evige kamp mod kulden og naturen, vintermørket og det isolerede liv. Fokus er på slædepatruljen Sirius' opgave, men alle med interesse for Grønland kan have stor fornøjelse af den fine bog. Bogens enestående fotos formidler oplevelserne optimalt.
Sirius – et øje i nord. Fotograf Magnus Elander, forfatter Peter Bondo Christensen

Friluftseventyr

Fagbog Man behøver ikke rejse helt til Grønland for at opleve eventyr. Forfatteren til denne bog har ganske vist været på togt med Sirius, men han beretter også om 30 dage i Lapland langs Kungsleden og weekendture i Rold Skov. Han fortæller dels om sine oplevelser, sit udstyr og forberedelse, men også om hvad den store og den lille natur gør ved ham - naturoplevelser flytter en som menneske og giver værdi til livet. Eventyret starter når du tager rygsækken på, og hans fortælling lægger op til, at man bliver inspireret og får lyst til at komme ud i naturen.
Vidder & værdier. Af Asbjørn Skjøth Bruun

TV-serie med kongeligt islæt

DVD Fire tidligere Sirius-mænd, en filmfotograf, en kronprins, 3 slæder og 39 hunde skal på fire måneder køre gennem verdens største naturreservat. Anledningen til denne ekspedition er 50 års-jubilæet for Siriuspatruljens oprettelse. Denne dvd indeholder den oprindelige TV-series fem dele og følger hele forløbet fra forberedelserne, videre til afrejsen 11. februar 2000, hvor turen skifter fra drøm til barsk og udfordrende realitet og frem til målet. Turen rummer alvorlige prøver i kampen mod den ubarmhjertige natur, og serien fortæller med indsigt om den grønlandske kultur i dag og også historisk gennem klip fra gamle film. Kronprins Frederik deltager helt på lige fod med de øvrige. 
Expedition Sirius 2000

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer