TEMA - Ny norsk litteratur

20.09.21
Mie fra Hammel bibliotek foreslår en lille håndfuld gode og nye norske titler

I overensstemmelse med Favrskovbibliotekernes nordiske tema her i efteråret retter vi søgelyset mod tre fornemme udgivelser fra vort norske broderfolk. I alle tre bøgers hverdagsrealisme med troldsplint har jeg fundet en karakteristisk tone, der svinger mellem tragedie og komedie.

Nedslag i et kvindeliv

Roman Forfatteren har et seismografisk skarpt blik for de små forskydninger i relationerne – i familien, i parforholdet, i vennekredsen. Fortælleren Monika møder vi første gang, da hun som 13-årig i 1973 føler sig udenfor i familien, hvor hun er den yngste af tre søstre. Derefter følger vi hendes liv i punktnedslag gennem 5 årtier, hvor hun jagter friheden gennem flere forhold og forskellige jobs. Også tilknytningen til datteren bliver forstyrret af hendes rastløshed. Hun er bange for at gro fast i livet og føler hele tiden, der venter noget bedre et andet sted. Bogen er et gribende psykologisk portræt af en kvinde med en stærk indre uro, og som læser krummer man til tider tæer, når Monika igen ødelægger tingene for sig selv. 
Så meget havde jeg. Af Trude Marstein

Nemmere uden kvinder?

Roman Man skal heller ikke have for små sko på, når man læser denne beretning om den midaldrende og to gange fraskilte Henning, der ikke gider alt det bøvl med kvinder længere. Da han bliver overtalt af en smart sælger til at prøve en habit med korte bukser og møder op i dette antræk på arbejde, bliver der vendt op og ned på hans tilværelse. For det første bliver han fyret, for det andet beslutter han sig for, at han fra nu af vil være bøsse! Det lyder grotesk, men er faktisk starten på en indre rejse, hvor han reflekterer over sit liv og gør oprør mod kønsstereotype forventninger. 
En velskrevet og hudløst ærlig udviklingsroman om, hvordan man bliver den bedste udgave af sig selv.
Den jeg skulle blive. Af Geir Gulliksen

Mand i krise

Roman Samme tema møder vi i den nyeste udgivelse af en af mine norske yndlingsforfattere. Hovedpersonen Arvid har vi kunne følge lige fra de (i hvert fald delvist) selvbiografiske barndomserindringer med besøg hos de danske morforældre og den fornemt filmatiserede ”Ud og stjæle heste”. Her er han midaldrende, fraskilt og så meget ved at gå i hundene, at han sover bedre i sin bil end i den tomme lejlighed. For dog at få lidt medmenneskelig kontakt går han i byen for at drikke og tager med tilfældige kvinder hjem. De tre døtre ser han sjældent, og han må grave dybt for at redde sig selv og forholdet til sine børn. Med præcise og poetiske beskrivelser tegnes et følsomt portræt af en kriseramt mands skrøbelige univers.
Mænd i min situation. Af Per Petterson

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Materialer