TEMA - Mytologisk YA

11.10.21
Mie fra Hammel bibliotek har fundet gode titler frem i genren mytologisk Young Adult

I efterårsferien har bibliotekerne fokus på nordisk mytologi. I stedet for den gammeldags betegnelse ”ungdomsbøger” støder man i dag tit på begrebet ”YA” eller ”Young Adult”, og disse tre serier er bestemt ikke kun for unge, men for læsere i alle aldre, der er fascineret af den mytologiske verden.

En nyklassiker

Fantasy Forfatteren har fået stor anerkendelse for sin debut med dette velskrevne og spændende trebindsværk om 17-årige nordjyske Anne, der genoplever fortiden og ser syner med det brutale mord på en rødhåret pige. Morderen har skåret et runetegn i pigens ryg, og snart begynder en stribe af mord på rødhårede piger på egnen, og runetegnet er ridset i dem alle. Anne er lige startet i gymnasiet, og nu opdager hun, at hun er omgivet af nye venner med mystiske kræfter, der har forbindelse til de gamle nordiske guder. Det er en vellykket ide at lade fantasygenren og krimigenren møde hinanden i et drama, hvor Jordens skæbne er på spil. Senere er udkommet to bind mere med fortællinger fra det samme univers.
Ravnenes hvisken. Af Malene Sølvsten

Den haleløse pige

Fantasy Endnu et imponerende debutværk i tre bind – og hvor seriens navn ”Ravneringene” antyder, at ravne også spiller en vigtig rolle! Romanen handler om Hirka, der skulle være ofret ved en ceremoni, da hun var baby. Men hun bliver reddet af Thorrald, der er en slags naturlæge, og vokser op med ham som far. Hun er en vanskabning, da hun er haleløs i en verden, hvor alle har haler. Som anderledes bliver hun tålt i medgang, men forsøges uddrevet, når samfundet rammes af modgang. Selvom det er fantasy, virker romanen jordbunden og troværdig og formår på den måde også at blive en fortælling om at finde sin plads i verden og tage ansvar for sit liv. 
Odinsbarn. Af Siri Petterson

Action i Asgård

Fantasy Denne forfatter har udgivet flere bøger i genren, men er lige gået i gang med en ny serie med titlen ”Asgårds døtre”, hvor der foreløbig er udkommet to bøger. Med stor indsigt i gamle myter, sagn og skikke har forfatteren opbygget en troværdig verden, hvor vi møder Ingeborg, en af Asgårds valkyrier. Hun er stærk, egenrådig og god til sværdkamp og får brug for alle disse egenskaber, da onde kræfter er på spil, og der er splid i de gamle kongeslægter. Her er action og romantik, og bestemte scener minder om ”Game of Thrones” med voldsomme kampe, svigt, ære og død.
Ingeborgs fortælling. Af Sidsel Katrine Slej

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Materialer