TEMA - Midsommer

20.06.22
Mie fra Hammel bibliotek fejrer årets længste dag med 3 gode titler...

Man tror det næppe, men Skt. Hans er allerede lige om hjørnet. Jeg har fundet tre meget forskellige udgivelser, der hver især foregår lige omkring årets længste dag. 

En kultiveret gåde

Krimi Man lærer meget om japansk hverdagskultur og omgangsform ved at læse denne forfatters fine krimier. Det er klassiske detektivhistorier, hvor opdageren ved at gøre iagttagelser og bruge ”de små grå” kan deducere sig frem til, hvordan forbrydelsen er blevet begået. Fysikeren Yukawa er taget til en by ved havet for at deltage i en paneldiskussion om udvinding af havbundens ressourcer. Morgenen efter debatten finder politiet liget af en forhenværende politimand på klipperne i nærheden af pensionatet hvor han bor, og selvfølgelig kan den nysgerrige professor ikke holde sig ude af opklaringen. Med hjælp fra det lokale politi og ikke mindst hans gamle ven Kusanagi forsøger Yukawa at udrede trådene omkring det mystiske dødsfald, der tilsyneladende skyldes kulilteforgiftning. Det står dog hurtigt klart for ham, at dødsfaldet ikke skyldes en ulykke men i stedet har forbindelse til en 16 år gammel drabssag.
En midsommerligning. Af Keigo Higoshino

En syret midsommerfest

DVD De svenske turistmyndigheder kan ikke have været begejstrede for det billede, der her bliver tegnet af broderlandet. Selv om filmen foregår i den yndige svenske sommertid hvor det aldrig bliver mørkt for alvor, er det en gyserfilm der bestemt ikke er for sarte sjæle. Dani er en ung amerikaner, der er i dyb sorg efter at have mistet sin familien. Kæresten tager hende med til Sverige, hvor de bliver modtaget af venlige svenskere i hvidt tøj, der bor i et stort kollektiv langt ude på landet. Men dansen om majstangen med blomsterkranse i håret udvikler sig til langt mere uhyggelige ritualer.  Filmens særlige æstetik forstærker indtrykket af, at her er noget besynderligt på færde, og dette psykologiske gys af en velanmeldt amerikansk instruktør rummer også stof til etiske overvejelser.
Midsommar. Af Ari Aster

Nyt liv til en klassiker

Billedbog Nye læsere der skal introduceres til mumiernes univers kan fint starte med denne elskelige billedbog, der er baseret på de oprindelige historier og er tro mod ånden heri. Mumifar opdager, at hans skrivehæfte og fyldepen er væk, og samtidig blæser der en kold vind denne midsommerdag. Kan Mumitrolden løse mysteriet? På mystisk vis kommer Mumifars forsvundne ting tilbage, og der er efterladt en seddel med teksten "Ensom". Mistanken falder på Murren, og Mumitrolden forstår Murrens ensomhed, idet han tænker på, hvor ensom han selv er, når Mumrikken forlader Mumidalen om efteråret. Illustrationerne er farverige og flotte og teksten er velskrevet, og oplæseren kan fx more sig med at læse Toflens og Hvislens underlige og sjove tale op. 
Mumitrolden og midsommermysteriet. Af Tove Jansson

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer