TEMA: Mellemkrigstidens Berlin

20.07.20
Marianne anbefaler tre bøger om mellemkrigstidens Berlin

Det sidste, og det første

KRIMI I starten af 90’erne udkom første bind i Philip Kerrs Berlin Noir trilogi, siden omdøbt til Berlin Noir serien, da trilogien udviklede sig til at rumme i alt 14 bind. Og har man endnu ikke kastet sig over denne fremragende serie, kan man sagtens begynde med den afsluttende Metropolis, da historien om politikommissær m.m. Bernhard Gunther begynder her.  Berlin er et dekadent og kaotisk sted i 1928, hvor den Store Krigs følgevirkninger stadig kan mærkes, og antisemitismen er ved at bryde ud i lys lue. Bernie Gunther bliver overflyttet fra sædelighedsafdelingen til kriminalpolitiet. Hans første store sag bliver opklaringen af nogle bestialske mord på prostituerede, og senere begynder en morder at dræbe byens tiggere. Gunther må navigere imellem nazister, sexede kvinder og farlige gangstere i forsøget på at opklare sagerne.
Metropolis. Af Philip Kerr

Babylon Berlin

KRIMI Måske så du den hidtil dyreste, tyske tv-serie Babylon Berlin, da den blev vist på DR2. Men ved du, at serien er baseret på en bog? I 1929 har den unge kriminalassistent Gereon Rath søgt om forflyttelse fra Köln til Berlin. Metropolen syder af spændinger, dekadente miljøer, kokain, voldsudgydelser, pengesmugling og private mobiliseringer. Rath er ærgerrig og tough, og mens han passer sit arbejde, kaster han sig også over gåden om et tilsyneladende uidentificeret lig, som drabsafdelingen står på bar bund med, men som han tilfældigvis har mødt i live.
Den våde fisk. Af Volker Kutscher

Lyriker, dramatiker og marxist

DIGTE I begge ovennævnte romaner er der referencer til Bertolt Brechts Dreigroschenoper, på dansk Laser og Pjalter, der havde urpremiere i Berlin i 1928. Som rosinen i pølseenden er det derfor nærliggende at anbefale et udvalg af Brechts digte. I denne samling er der digte fra en periode på 30 år, og digtene giver et fint indblik i Brechts stil og tematik samt kunstneriske og politiske overbevisning. Og så er digtene her både gengivet på originalsproget og i oversætter Regnar Madsbjergs udgave.
Brecht i udvalg. Af Bertolt Brecht

Denne uges anbefalinger er skrevet af Marianne Hyldal Vollmer, Hadsten Bibliotek.

Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på både facebook og instagram.

Materialer