TEMA - Margrete den Første

01.11.21
Mie fra Hammel bibliotek kommer indenom vores første kvindelige regent.

En af Danmarkshistoriens stærkeste kvindeskikkelser er hovedperson i såvel en aktuel roman som en ny film. Filmen må du vente lidt med at låne på biblioteket, men romanens forfatter besøger Hammel Bibliotek torsdag den 4. november.

Prisvinder

Roman Som vinder af DR’s romanpris 20212 har forfatteren fået sit store folkelige gennembrud med denne historiske roman, hvor vi følger den danske kongedatter Margrete fra hun som 10-årig dronning flytter til Norge i 1363, hvor hun som en del af et politisk spil bliver gift med den norske konge Håkon, og frem til 1397. Her er det gennem strategisk overblik og gode rådgivere lykkedes hende at blive regent for et samlet Norden. Margrete forstår tidligt, hvordan hun kan manøvrere i farvandet mellem politik, alliancer og krigstrusler, og da først Håkon og senere deres søn Oluf dør, overtager hun tronen i Norge. Da Valdemar Atterdag dør, lykkes det hende også at blive regent i Danmark og Sverige, og Norden har dermed fået en stærk kvinde som dronning og regent. Der gives et overbevisende portræt af en usædvanlig kvindeskikkelse, og det store stof formidles i et levende sprog.
Margrete 1. Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Fakta eller fiktion?
Fagbog Historiker Vivian Etting er museumsinspektør ved Nationalmuseet og skrev allerede i 1986 som nyuddannet historiker denne biografi om Margrete 1., der netop er blevet genudgivet af Gyldendal i en opdateret udgave. Eller nogen ren biografi er bogen ikke, da den samtidig med at skildre dronningens liv også beskriver den danske middelalders politiske, økonomiske, sociale og kulturelle forhold. Kildematerialet giver os ikke et stort kendskab til dronningens personlighed, men i skildringen af Kalmarunionens tilblivelse træder den ganske unge, men begavede og viljestærke kvinde ganske tydeligt frem. Bogen er velskrevet og rigt illustreret. Forfatteren  har fungeret som historisk konsulent på filmen og har i den sammenhæng forsøgt at sikre en vis faglig korrekthed, selv om der først og fremmest skulle fortælles en god historie.
Margrete 1 : en regent & hendes samtid. Af Vivian Etting

En ældre sag
Roman Selvfølgelig har dronningen af historiske romaner også skrevet om Margrete. Ved læsning af denne beretning vil det være en fordel at have en nogenlunde fornemmelse af, hvem de mange figurer er, der omgiver Margrete. Som støtte til den øvelse er der bagerst i bogen både en tidstavle, et stamtræ samt et kort over Margretes rige. Der er gjort omhyggelig research, og læseren oplever både middelalderens København, Vordingborg og Oslo, samt fornemmer den klamme, mugne luft i en borg, der åbnes for et kongeligt følge. Det er en underholdende historisk roman i bedste farve- og traditionsrige stil, og som i filmen stilles der skarpt på de menneskelige ofre, Margrete måtte yde for at vinde og bevare sin suveræne position.. Bogen findes ikke længere i fysisk form på Favrskovbibliotekerne, men kan selvfølgelig bestilles hjem, ligesom den er at finde som både lydbog og e-bog på eReolen.
Rigets frue. Af Maria Helleberg

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer