TEMA - Ligestilling

21.09.20
Marianne fra Hadsten Bibliotek foreslår tre gode titler, der handler om ligestilling.

Den svenske skandale
Fagbog Der synes desværre stadig at være grund og materiale til at skrive bøger om det skæve forhold mellem mænd og kvinder. Journalisten Matilda Gustavsson stod bag den artikel, som afslørede at Jean-Claude Arnault, der havde en fremtrædende position i det finkulturelle miljø, mere eller mindre åbenlyst krævede seksuelle ydelser mod at fremme kvindernes karriere på den kulturelle scene.  Derudover har Arnault gennem sit ægteskab med forfatter og medlem af Det Svenske Akademi Katarina Frostenson haft indflydelse på tildeling af støttemidler m.m. Paradoksalt er det desværre at tale om en afsløring -  alle i det litterære miljø kendte nemlig allerede til Arnaults metoder.
Klubben : En undersøgelse. Af Matilda Gustavsson
Forfatteren kan opleves i et livestreamet interview fra Den Sorte Diamant, som vi viser på Hammel Bibliotek mandag den 28.10. kl. 20.

Amerikanske essays
Fagbog Forestil dig, at din samtalepartner ved et selskab forklarer dig indholdet og meningen med en bog du selv har skrevet. Dette oplevede den amerikanske skribent Rebecca Solnit og introducerede begrebet mansplaining, som blev kåret til årets ord af New York Times. Solnit har de seneste år primært skrevet om kvinders situation i det moderne samfund, om kvinders tavshed og den usynlige undertrykkelses mange former. Hvordan kendte mænds omfattende misbrug af unge piger bliver neddysset, om amerikanske universiteters forsøg på at få voldtægtsofre til at tie samt om at være høfligt tavs for ikke at vække truende mænds vrede. I denne udgave er to selvstændige essaysamlinger samlet i en bog.
Mænd forklarer mig ting/Alle spørgsmåls moder. Af Rebecca Solnit

Når litteratur kommer før moralen
Roman Hvordan kan man erkende at man er blevet misbrugt, når man ikke kan benægte at man samtykkede? I 1986 indleder Vanessa som trettenårig et forhold med den 37 år ældre forfatter Gabriel Matzneff, hvis seksuelle præferencer for helt unge drenge og piger er offentligt kendt.  Springora beskriver detaljeret hvorledes Matzneff ophøjer deres relation til noget særligt ædelt, hvordan han efterhånden afskærer hende fra venner og familie, hvordan han voldtager, ydmyger og udsletter hende systematisk. I 1977 underskrev størstedelen af den franske intelligentsia et forsvar for afkriminaliseringen af sex mellem børn og voksne. Den slags er heldigvis utænkeligt i dag. Og alligevel har en mand som Matzneff formået at leve som erklæret pædofil i al offentlighed i ly af sit forfatterskab - indtil nu. 
Samtykket. Af Vanessa Springora


Denne uges anbefalinger er skrevet af Marianne Hyldal Vollmer, Hadsten Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på både Facebook og Instagram under @favrskovbib.

 

Materialer