TEMA - Let læst for unge

16.08.21
Mie fra Hammel bibliotek foreslår lidt lettere bøger til unge.

For større børn og unge med læsevanskeligheder kan det være godt at vide, at bibliotekerne har et stort udvalg af letlæste bøger, hvor lix-tallet er lavt men indholdet ikke barnligt. Forfatterne er rigtig dygtige til at skrive kort og enkelt om emner, som interesserer og fanger de unge.

Drug rape

Ungdomsbog Denne bog er udkommet i serien #UNGLETLÆST, som med meget lavt lixtal (i denne bog lix 9) fortæller om relevante og alderssvarende emner for en målgruppe primært i alderen 13-17 år. I korte kapitler og enkle sætninger fortælles om Mia, der er til fest hos Thor. Om morgenen vågner hun i en fremmed seng og har det rigtig skidt. Hun kan ikke huske hvad der er sket, men Tine fortæller at hun gik med to drenge ind på Thors værelse. Havde de puttet noget i hendes glas? Og er det voldtægt, når hun gik med dem, men ikke havde sagt ja?
Alt blev sort. Af Bjarke Schjødt Larsen

Fanget i spillet

Ungdomsbog Titlen på denne heftige gyser fortæller om, at Sebastian bruger al sin tid på at game, mens skolen ikke interesserer ham. En sen aften opdager han et nyt, ukendt spil på sin PC. Spillet handler om virkelige teenagere og om deres værste frygt. Sebastian åbner uden videre spillet. Han skulle nok have undersøgt det lidt grundigere inden, men vi kender vist alle sammen til at acceptere vilkårene uden lige at få læst dem først …  Historien er kort og effektivt fortalt med enkelt sprog (lix 15), og store bogstavtyper og forklarende tegninger letter læsningen betydeligt. 
Gameboy. Af Jakob G. Madsen

En dum idé

Ungdomsbog Lidt mere tekst på siderne finder vi i denne bog, som er udkommet i serien ”Mellem rum”. Det er en spændende og barsk historie med action, som vil fange de store børn, der synes, det er kedeligt at læse. Bogen er velskrevet og har et imponerende indhold, samtidig med lavt lixtal (15). Vi møder den unavngivne hovedperson og hans veninde Wilhelmina - kaldet Will. De har været venner siden 1. kl. og nu går de i 8. kl. Will har det skidt derhjemme og ønsker at få penge til at komme væk. Hun får ideen om at afpresse folk på mail. Det går ikke så nemt som de troede, de vikles ind i et spind af løgne og må til sidst tage kampen op fysisk. 
Afpresning. Af Peter Krogholm

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Materialer