TEMA - Kyllinger

11.04.22
Mie fra Hammel bibliotek gør klar til påsken...

I anledning af påsken anbefales her tre skønne bøger for de mindste om de mest nuttede, små gule fjerbolde. Lige siden HCA skrev den om fjeren og de fem høns har vi vidst, at man kan blive meget klogere af at gøre iagttagelser i hønsegården.

At tale med sin egen stemme

Billedbog Her er en af mine absolutte favoritter blandt billedbøgerne – også at læse op. Forfatteren er en mester til at rime, og hun er i besiddelse af både visdom og varme. Den lille kylling Frøken Pingelpot bliver modtaget med stor begejstring af sine forældre i hønsegården i Herning, da hun kommer ud af ægget. Begejstringen kølner dog noget, da hun første gang åbner næbbet og ikke siger ”gok”, men noget helt andet, som du skal læse bogen for at få at vide. Stakkels Pingelpot føler sig udenfor, bliver flov og fletter næbbet. En hjerteskærende fortælling om hvor svært det er at være anderledes – men selvfølgelig og heldigvis med en lykkelig slutning, som heller ikke skal røbes her. Det er sådan en bog, som man læser med en tåre i øjenkrogen og et smil på læben – altså helt perfekt!
Lille Frøken Pingelpot. Af Marianne Iben Hansen, illustreret af Charlotte Pardi

Om fællesskabet

Billedbog Den desværre nyligt afdøde forfatter nåede lige at skrive denne søde historie med en sympatisk morale om at være sig selv og samtidig acceptere alle som de er. I Lille Kyllings børnehave skal alle kyllingerne have en farve med. Lille Kylling vælger gul, ligesom den selv. Men at male et billede med kun en farve bliver ikke så spændende. Hurtigt viser det sig, at det er meget sjovere, jo flere farver man bruger, og at ingen er bedre end andre - men sammen er de gode. Fællesskabet er sjovere, hvis vi alle er forskellige og giver plads til hinanden. Illustrationerne er farvemættede og søde, de understøtter historien og har mange detaljer, man kan snakke om.
Lille kylling er gul. Af Thorstein Thomsen, illustreret af Tove Krebs Lange. 

På bondegården 

Pegebog En af veteranerne i dansk børnelitteratur tegner og fortæller i denne serie for de allermindste om dyrene på ”Verdens bedste bondegård”. I seriens tre øvrige bind møder vi grisen Snøfte, koen Karla og katten Sisse, og i dette bind altså hønen Kluk. Hun tager sine kyllinger med på opdagelse på bondegården. Her møder kyllingerne de andre dyr, og så kan selv den modigste kylling godt blive lidt bange. Den solide papbog giver anledning til at præsentere bondegårdens dyr for de mindste omkring 1 år, og for de 2-årige er der en sød historie at snakke om.
Hønen Kluk. Af Jan Mogensen

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer