TEMA - Finske nyheder

11.10.21
Mie fra Hammel bibliotek tilbyder 3 gode nye titler fra Finland.

Som en del af efterårets nordiske tema har vi i oktober fokus på Finland. Det var faktisk overraskende nemt at finde finske bøger, som er på vej ind på biblioteket – og de tre udvalgte handler alle om naturen.

Et nordisk samarbejde

Billedbog Selv den mest farvestrålende og indbydende efterårsskov gemmer på hemmeligheder og skjulte farer. I nogle store og særligt vilde skove bor der store brune bjørne med lange kløer og høje brøl, som gerne vil smage på din madpakke. Ville du blive bange, og løbe alt hvad du kunne? Du skal bare huske, at bjørne kan løbe meget hurtigere, end du kan. Så måske er det bedre at være venlig? Med boblende fortælleglæde og stemningsfulde illustrationer i akvarel bliver vi taget med dybt ind i de nordiske skove. Underfundig og med humor formidler bogen naturen og vores forhold til den, både det smukke og det, der kan virke skræmmende. Historien kan også være afsæt til en samtale om forholdet mellem mennesker og dyr.
Hvis du møder en bjørn. Af Malin Kivelä og Martin Glaz Serup (tekst) og Linda Bondestam (tegninger)

Nordisk noir

Roman Både magisk, mystisk og morsom er denne fortælling om den unge pige Elina, der hvert år rejser tilbage til sin hjemstavn i det østlige Lapland for at udføre en særlig opgave. Hun skal fiske gedder i en lille, mudret dam – og hvis hun ikke gør det, vil der ske noget forfærdeligt. Netop i år viser sig at være noget ganske særligt. Hun er nemlig efterlyst for mord og politiet er i hælene på hende. Men Lapland er et særligt område, hvor naturen hersker og hvor alle normale regler er sat ud af spil. I stedet møder vi en kæmpe med birketræer på skuldrene og mos i håndfladerne, en skovtrold og flere mytiske væsner, og jagten på den lille gedde bliver hurtigt til en sag om liv eller død.
Jagten på den lille gedde. Af Juhani Karila

Økokritisk exofiktion

Roman Overskriften forsøger kort at sige, hvordan denne fantastiske fortælling på to planer skriver sig ind i en aktuel tendens: Dels skildres naturens magiske kraft set i lyset af klimakrisen, dels bygges en fiktiv fortælling på en virkelig persons skæbne. I dette tilfælde kunstneren og naturforskeren Maria Sibylla Merian (1647-1717). Fra hun er helt lille, fascineres hun af naturen og især af insekternes liv. Bogens magiske realisme lader hende leve i 370 år, altså helt op til vor tid, og dermed tegnes også et billede af århundreders kvindefrigørelse. Gennem en flot konstrueret roman med et billedrigt sprog gives en klog og lærerig læseoplevelse.
Kvinden der elskede insekter. Af Selja Ahava

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Materialer