TEMA - Faste og fordøjelse

07.03.22
Mie fra Hammel bibliotek foreslår gode bøger om faste og fordøjelse

På Hinnerup Bibliotek, i de lokale biografer i Hadsten og Hammel samt på flere andre lokationer i kommunen kan man den 15. marts overvære et streamet naturvidenskabeligt foredrag fra Søauditoriet på Århus Universitet. Denne gang er emnet ”Ekstrem fordøjelse” med udgangspunkt i, hvordan slanger – modsat os mennesker – trives med at æde enorme måltider efter lang tids faste.

Sundhed og velvære
Fagbog I de senere år er der kommet et utal af bøger, hvor forskellige fasteprogrammer beskrives som redskaber til såvel vægttab som en sundere livsstil. I denne gennemarbejdede guide fremhæves det, at faste ikke handler om at sulte sig selv, men er et terapeutisk værktøj, der bl.a. kan sinke aldersprocessen, forebygge kræft og give et sundere hjerte. Bogen indeholder konkrete programmer, opskrifter med tydelige trin-for-trin vejledninger og personlige fortællinger, og den er velskreven, velstruktureret og let at anvende. 
Den store guide til faste. Af Jason Fung og Jimmy Moore.

Tarmsystemet
Fagbog Næsten lige så mange bøger er der kommet om en del af kroppen, som ellers har været lidt tabubelagt. Et velfungerende fordøjelsessystem har stor betydning for vores velbefindende, og her er en sober og seriøs bog, der fokuserer på konkret problemløsning. Sprogbrugen er klar og alment forståelig i gennemgangen af den normale tarmfunktion og behandlingsmuligheder, hvis der opstår problemer – det være sig diarré, forstoppelse, tarmluft og ufrivillig afføring. Forfatterne er hhv. specialsygeplejerske og speciallæge og forsker i mave- og tarmlidelser. 
Fra ende til anden. Af Gerd Johnsen og Lotte Fynne

Mest for sjov
Børnebog Denne bog blev faktisk også til på baggrund af et spørgsmål om slanger, nemlig om de kan prutte? Det blev anledning til indsamling af fakta om alle mulige forskellige dyrs prutter med bidrag fra både forskere og kæledyrsejere. I bogen kan man læse om 80 forskellige dyr, bl.a. sild, kænguru, skægabe, fritte, frø, gekko, koala og køer. Det er blevet en sjov og anderledes bog, som man ikke behøver læse fra ende til anden, man kan nøjes med de dyr, man finder særligt spændende. Den kan læses af både voksne og store børn samt vil være velegnet som et både underholdende og lærerigt indslag i fx biologiundervisningen.
Kan den prutte? Af Nick Caruso og Dani Rabiotto

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Materialer