TEMA - Faglitteratur for børn

15.11.21
Mie fra Hammel bibliotek kommer her med tre bud på god faglitteratur for børn.

I denne uge afholder Favrskovbibliotekerne litteraturdage for kommunens 4. klasser med fokus på faglitteratur og læselyst. Ca. halvdelen af alle drenge og en tredjedel af pigerne foretrækker nemlig at læse bøger med fakta frem for skønlitteratur, når de skal vælge fritidslæsning. Disse tre fagbøger er på vej ind på bibliotekets hylder netop nu som eksempler på den bedste faglitteratur, der ikke alene formidler fakta men gør det på en måde, der vækker nysgerrighed, opfordrer til eftertanke og samtidig har en høj æstetisk kvalitet.

Skovstemning
Billedbog I denne charmerende og flot illustrerede findebog kan (især) børnehavebørn gå på opdagelse i skoven og se, hvad en masse forskellige dyr foretager sig i løbet af et år. Man bliver klogere på naturens cyklus samtidig med at man træner koncentrationsevnen. Bogen lægger også op til fællesskab ved sammen at finde de mange dyr, der gemmer sig i billederne. Dyrelivet opleves både over og under jorden, i søen og i luften. Forfatteren er polsk, og dyrelivet er mere vildt end i Danmark. Her møder vi både bjørne, vildsvin og ulve. Forrest i bogen er der en stor oversigt over dyrene tilknyttet et par korte fakta, og bagerst er der en labyrint nede under jorden, hvor man skal hjælpe dyrene med at finde deres partner og undgå rovdyrene rundt omkring i gangene.
Et år i skoven. Af Emilia Dziubak

Et mærkeligt dyr
Let fagbog Vidste du, at et dovendyr kan holde vejret under vandet i 40 minutter? Nej vel. Her er en sjov bog, som nye læsere kan blive klogere af. Trods lavt lixtal og et omfang på kun 16 sider med korte tekster, store typer og billeder på alle sider fortæller bogen spændende fakta samtidig med at der lægges op til refleksion. Dovendyret er sjældent og lever i regnskoven – det er et truet dyr, fordi mennesket fælder regnskoven for at få landbrugsjord. Er det rimeligt? Bogen er således et ypperligt eksempel på en indbydende fagbog for de yngste fagbogslæsere. Den er forsynet med register, faktabokse og tilhørende web-opgaver, har en klar tekst og en overskuelig opbygning uden for mange grafiske forstyrrelser.
Dovendyr. Af Per Østergaard

Verdens største dyr 
Fagbog Her dykker vi ned under havoverfladen sammen med det superfascinerende dyr, blåhvalen. Bogen er fyldt med fakta om verdens største dyr og dets liv på de store verdenshave. F.eks. får vi at vide, at blåhvalen i bogen er 27 m lang, hvilket svarer til de allerlængste lastbiler med trailer, der må køre i Danmark. Som afsæt for historien følger vi en blåhvalmor og dens unge, indtil ungen er stor nok til at klare sig selv – et fortællegreb, som vi også kender fra TV’s dyreprogrammer. Bagerst i bogen er der et verdenskort, så læseren hurtigt kan se, hvor det er hvalerne lever. Bogen er lækkert layoutet med de fineste eventyrlige illustrationer, som løfter bogen til et kunstnerisk niveau, hvor man fornemmer havets brusen, bølger og blæst. Den vil kunne fange interesserede børn fra 8 år. 
Blåhvalen : den utrolige historie om det største dyr, der nogensinde har levet. Af Andreas Tjernshaugen, ill. af Line Renslebråten.

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer