TEMA - Fædre og sønner

31.05.21
Mie fra Hammel har fundet nogle gode bøger frem til dig, om fædre og sønner

Forfatter med lokal interesse

Roman I forbindelse med regionens skriveprojekt ’Dekameron 2021 – 100 historier’, som du kan læse mere om andetsteds, bliver denne forfatter tilknyttet Favrskov. Den uddannede psykolog har gået på forfatterskolen og er netop debuteret med denne erindringsroman om sin opvækst i Horsens, hvor mor og to sønner kæmper for at finde fodfæste efter faderens selvmord. Bogen er virkelighedsnær, dog skrevet i en delvis lyrisk og eksperimenterende form, der med sit til tider kaotiske udtryk afspejler forfatterens udfordrede følelsesliv. Han skriver i et sprudlende sprog længslen efter sin far frem, og på trods af bogens private karakter bliver den følsomme og fint fortalte historie til stor litteratur. 
Farskibet. Af Glenn Bech

I kunstens verden

Roman Denne umådelig læseværdige udviklingsroman om sønnen af en excentrisk kunstner havde jeg stor fornøjelse af for et par år siden. Charles vokser op i Rom sammen med sin mor, en ukendt keramik-kunstner, og sin far, en anerkendt maler. Trods faderens egoistiske adfærd elsker Charles ham ubetinget og forsøger på alle måder at opnå hans anerkendelse. Forældrene bliver skilt, og faren flytter til New York med sin nye kone, mens Charles bliver boende i Rom hos sin mor og derefter gennem sin ungdom og sit voksenliv bor forskellige steder i verden med skiftende bekendtskaber, mens han forgæves forsøger at kæmpe sig ud af faderens skygge. Det lykkes forfatteren i den grad med at tegne levende personkarakteristikker og fortælle en historie, der både bevæger og morer – og så slutter romanen med et overraskende twist, som ikke skal røbes her!
Den italienske mester. Af Tom Rachman 

At opsøge barndommens traumer

Biografi  Denne erindringsbog gjorde også et stort indtryk på mig, især efter at jeg havde læst romanen ”Sidste tog til London” om samme emne – nemlig de såkaldte ”Kindertransporten”, hvor jødiske børn bliver reddet ud af Nazityskland. I 1939 blev forfatterens far Hans sendt fra Berlin til England med den allersidste Kindertransport. Hans var 12 år gammel og fik at vide af sin mor, at han bare skulle på ferie. Hans uddanner sig senere til læge og stifter familie. Jonathan og hans søskende vokser op uden at vide meget om faderens baggrund og traumer i barndommen, der til tider formørker deres opvækst. Som voksen tager Jonathan sin far med på en rejse tilbage til Berlin, hvor faderen genser sit barndomshjem, sin fars gravplads og den banegård, hvor han sagde farvel til sin mor. Rejsen bliver en befrielse for dem begge - det er en rørende bog om at forstå hinanden og måske endda tilgive. 
Skyggen fra Berlin. Af Jonathan Lichtenstein (99.4)


Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.
Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

 

Materialer