TEMA - Bogstaver på nye måder

07.02.22
Mie fra Hammel foreslår bøger med bogstaver på nye måder

Til og med vinterferien i uge 7 kan børn og deres voksne lege og blive klogere på bibliotekernes ABC-værksteder. Her kan man på mange forskellige måder gå på opdagelse i bogstavernes verden. Der findes også virkelig mange bøger, der præsenterer alfabetet for børn i førskolealderen. Disse tre er spritnye og gør det på hver sin – meget forskellige – måde. 

Gensyn med en lillebror
Billedbog Hvis man nærstuderer de meget populære bøger om Sallies far, finder man i baggrunden af hvert billede lillebroren Eddie, der konstant laver ulykker. Eddie har nu fået sin egen bogserie, som henvender sig til lidt yngre børn end bøgerne om Sallie. Eddie elsker at gå i børnehave, men en dag finder pædagogerne på, at børnene skal lære bogstaver. Det synes Eddie er virkelig kedeligt, indtil han opfinder sin egen måde at gøre det på.  Hvis det endelig skal være, må han jo lære at bøvse det, så han øver sig hele dagen.  Eddies skøre påfund og den måde ord og billeder spiller sammen på - med tør konstaterende tekst, og billeder der viser noget lidt andet end det man umiddelbart forestiller sig, er vildt sjovt. Både børn og voksne vil være godt underholdt af Eddie, der snart vil være lige så populær som sin storesøster.
Eddie lærer alfabetet. Af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Kroppen fra A-Z
Billedbog Faktisk når denne fine bog helt til Å, hvor man med ét bogstav ad gangen gennemgår kroppen og dens funktioner – fra ansigt, baller og celler over sanser, wc og helt til årer. Hvert bogstav er tegnet i stor størrelse på venstre side, og en dreng, en pige, en hund og en gås er gennemgående figurer, som illustrerer legemsdelen/funktionen. Der er en kort tekst om hvert emne på højre side, ledsaget af indskudte bemærkninger i talebobler eller tekstbokse. Der er nogle få opgaver, som ”find kropsdele med H” og en quiz under ”Q”. Bogen er gennemillustreret i farver af Annette Carlsen, som man bl.a. kender fra Lasse-Leif-bøgerne, og de søde tegninger medvirker til at gøre bogen indbydende for børn fra ca. 5 år.
Kroppens ABC. Af Ina Toldbod m.fl.

En tyv på spil
Billedbog Denne finurlige bog har helt sin egen indgang til at sætte fokus på de enkelte bogstavers betydning i ord. Plottet er nemlig, at der har været en bogstavbandit på spil, som har stjålet bogstaver fra alle sider i denne bog. Her bliver den voksne oplæser virkelig sat på en prøve, for kan man så overhovedet læse den? Bogen er en slags ABC med små historier til hvert bogstav. På siden med A har bogstavbanditten stjålet alle a'erne, og det er op til læseren at sætte dem ind de rigtige steder, mens der læses. Uden de manglende bogstaver er teksten næsten ren volapyk, men lykkes det at genskabe ordene, er der både historier om giraffer, John Wayne og olivenolie. De fleste steder er det let for en voksen læser at sætte de manglende bogstaver ind, men selv for rutinerede læsere er der udfordringer flere steder i bogen. 
Bogstavbanditten. Af Lars Holmsted

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer