TEMA - Bedstemødre

13.06.22
Mie fra Hammel bibliotek er på banen med 3 gode forslag til bøger der handler om bedstemødre og deres børnebørn

Tre spritnye billedbøger omhandler det helt særlige og kærlige forhold mellem bedsteforældre og børnebørn. I skrivende stund er de knap landet i børnebibliotekets krybber endnu – hvis du er hurtig, kan du måske nå at blive den første i køen til at låne!

En højtelsket sang

Billedbog Sangen er 30 år gammel, men har fået nyt liv ved at blive optaget i den nye udgave af Højskolesangbogen og sunget til de mange fællessangsarrangementer under nedlukningerne. Alberte mestrer antydningens kunst, og i Lyse nætter vælger hun at lade naturens elementer i form af sandet, vinden, vejret og lyset repræsentere de dybe følelser. Her i billedbogsudgaven er omdrejningspunktet det nære forhold mellem en bedstemor og hendes barnebarn. Hele sangen er gengivet fra start til slut med 2-3 linjer per opslag, og Charlotte Pardis fine tegninger viser en fortolkning af teksten. Man ser, hvordan bedstemoren længes efter barnebarnet, når det er efterår og vinter, og hvordan hun glædes over pigens selskab, når det er sommer. Som læser sanser man sommerens varme og dufte gennem siderne.
Lyse nætter. Af Alberte Winding

At glemme og huske

Billedbog Den norske tegner Stian Hole og vores egen Kim Fupz er et meget stærkt makkerpar, der nænsomt tager fat om også de lidt svære emner. Her møder vi Mormor, der har oplevet meget i sit liv og kan fortælle over tusind eventyr. Nu er både morfar og hendes to hunde døde, hun har svært ved at klare sig selv og skal flytte på plejehjem. Hun husker heller ikke længere så godt, men kan godt huske nogle af eventyrerne, og hendes barnebarn hjælper hende med at fortælle et nyt og spændende eventyr, hvor de selv er hovedpersoner. Det er en smuk og tankevækkende billedbog, hvor de flotte illustrationer har mange sjove detaljer at kigge på, og sammen med bogens tekst lægges der op til samtale om det at blive ældre og at huske det, man helst ikke vil glemme.  
Eventyr. Af Kim Fupz Aakeson

En moderne ”Bennys badekar”

Billedbog Makkerparret bag den populære serie om ”Sallys far” har bedrevet denne fantasifulde historie, der starter med at Anton skal passes af farmor, mens hans forældre er på konference. Anton glæder sig. Farmor har altid tid til at lege, men da Anton kommer, har farmor tabt sin guldring ned i badekarrets afløb. Og nu ligger ringen på havets bund, så Anton og farmor begiver sig på en farefuld rejse i farmors ubåd. De får brug for både sure sokker og en elpisker, de møder en havfrue ved navn Birthe og lægger vejen forbi Atlantis og Bermuda-trekanten, inden de til sidst står ansigt til ansigt med et farligt søuhyre. Det er en veloplagt og humoristisk billedbog til børn fra 4-8 år. Dialogen er sjov, og de udtryksfulde illustrationer er fulde af små detaljer, som spiller godt op til historien.
Anton & farmor på havets bund. Af Thomas Brunstrøm

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer