TEMA - Atlas

04.07.22
Mie fra Hammel bibliotek, tager en tur ud i verden...

Hvis du bliver fascineret af lidt nørdet faglitteratur vil du elske disse tre bøger med kort over hele verden – både vores egen og de fiktive.

Korttegningens historie

Fagbog En norsk journalist som i mange år har været interesseret i kort bestemte sig for at skrive den bog om emnet, han selv savnede. Resultatet er blevet utrolig spændende og lækkert – med de mest fantastiske illustrationer, som viser mange forskellige måder at se verden på. Forfatteren tager os hele vejen fra stenaldermenneskenes mystiske symboler frem til Google Earth i en fascinerende beretning om videnskab og verdensbilleder, kunst og teknologi samt magt og ambitioner, idet korttegning både imødekommer praktiske behov og viser fjerne drømme om det fremmede. Undervejs møder vi visionære geografer og heroiske opdagelsesrejsende sammen med korthistoriens ukendte helte. Den unikke udgivelse vandt en pris i Norge som årets bedste fagbog.
Verdenskort. Af Thomas Reinertsen Berg

Pletter på verdenskortet

Fagbog Som opvokset i det tidligere DDR har denne forfatter foretaget mange fantasirejser ved at kigge i et atlas – de rejser, som hun ikke kunne foretage i virkeligheden. Her i bogen rejser hun i fantasien til ”Halvtreds øer, som jeg aldrig har været på og aldrig vil komme til”, som der står på titelbladet. Øerne ligger spredt over hele jordkloden, og fælles for dem alle er ekstrem isolation og historier, som kun virkeligheden kan frembringe. Hver ø får et opslag, hvor den ene side viser et kort i 1:125000 i dekorativ stil og den anden side indeholder en tekst om øernes historie med små og bittersøde fortællinger, der på samme tid ligner fakta og magisk realisme. Bogen indledes med et essay om den dragende fascination, der gemmer sig i kort og atlas. 
Atlas over afsidesliggende øer. Af Judith Schalansky

Bøgernes fantasiverdener

Fagbog Der er nu noget særligt ved bøger, der starter med et kort på indersiden af omslaget – her kan vi udforske nye verdener blot ved at vende bogens sider. Har du rejst gennem Narnia, Westeros eller Middle-Earth? Dette er en blændende flot og velillustreret udgivelse, hvor en række forfattere fortæller om deres forhold til kort, og om hvordan de bruger denne fascination i deres arbejde. Mange forfattere starter med en kortskitse før skriveprocessen overhovedet er startet. Stevensons arbejde med Skatteøen begyndte med et kort for at glæde stedsønnen, og Tolkien fortæller at han var klog nok at begynde med et kort og så bagefter få historien til at passe. Redaktøren er en britisk historiker med speciale i billedkultur og opdagelsesrejser. Bogen lægger op til at man pluklæser og fuldstændig fortaber sig i detaljer i de mange kort. 
Forfatternes kort. Redigeret af Huw Lewis-Jones 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.
 

Materialer