TEMA - 75 året for befrielsen

04.05.20
Marianne fra Hadsten Bibliotek markerer 75-året for Danmarks befrielse med disse gode titler.

Fra alsang til aktiv modstand
E-bog. I denne uge skulle vi bl.a. med Alsangsstævner i Hadsten, Hammel, Hinnerup og Ulstrup have markeret, at det i år er 75 år siden, tyskerne 4. maj kapitulerede i Danmark. De mange bøger om besættelsestiden og befrielsen er låst inde på bibliotekerne, men heldigvis har vi e-Reolen. Tilbage i 1991 gennemførte journalist Anne Wolden-Ræthinge, bedre kendt som Ninka, en række interviews med tidligere modstandsmænd i forbindelse med et TV-projekt. Siden blev interviewsene trykt i Politiken og udgivet samlet i en bog. Nøgternt fortælles der om de bevæggrunde for og ønsker om aktiv handling, der drev modstandsfolkene og kom til at præge deres liv. 
Om lidt er de borte. Af Anne-Wolden Ræthinge

Øjenvidnefortællinger
E-bog. Vi husker sikkert alle, hvad vi foretog os 11. september 2001, men færre kan for hvert år genfortælle, hvordan de oplevede dagene omkring befrielsen. Bogen her består af samtaler med fem danske kvinder og mænd, der oplevede befrielsen og fremlægger deres syn på, hvilken betydning krigsafslutningen har haft for det politiske, kulturelle og folkelige liv, der kom efter. Og der lægges ikke fingre i mellem, når både samarbejdspolitikken, indførelsen af dødsstraf med tilbagevirkende kraft og retsopgøret kommenteres. 
Og krigen sluttede – vel. Af Erik Overgaard Pedersen og Mogens Pontoppidan

Besættelse og befrielse i romanform
E-bog og lydbog. I denne romantrilogi følger vi den velkonsoliderede familie Bertram, der får sine trygge rammer slået i stykker af voldsomme begivenheder i de sidste måneder af besættelsen og efter befrielsen igen skal finde deres ben. Ægteparret, sønnen og datteren fremstilles til tider en anelse stereotypt, men repræsenterer samtidig de tendenser og bevægelser, der prægede det danske samfund, hvor hele Vesteuropa står på tærsklen til et økonomisk boom, velfærdsstatens etablering og kvindernes begyndende frigørelse. Bøgerne er letlæste og giver et autentisk billede af det danske samfund, hvilket både er af interesse for dem, der oplevede denne periode og dem, der ønsker mere viden om Danmark anno 1945. 
Når krigen er forbi. 1, 2 og 3. Af Ebba Torstenson

Denne uges anbefalinger er skrevet af Marianne Hyldal Vollmer, Hadsten, Bibliotek.
Husk at de ”blå titler” på e-Reolen kan bruges uden udlånsbegrænsning.
Du kan finde mere inspiration til digitale ressourcer på www.favrskovbib.dk

Materialer