gris

Svin i litteraturen

Svinsk litteratur - det er hvad denne uges anbefalinger står på. Og det i allerbedste forstand, for grisen har været omdrejningspunkt for mange gode bøger.

Fagbog Du kender nok nissen, åmanden og varulven – og har du læst Harry Potter, kender du helt sikkert basilisken! Men hvad med alle de andre væsener fra den danske folketro? Dette fremragende bestiarium kan læses af både børn og voksne, men døjer du med mareridt, skal du nok holde dig væk. Et af de væsener, der beskrives, er gravsoen. Og den skal du endelig ikke ønske dig at møde! Det er en kolossal gris med guldring i næsen og lange, strittende børster der er spidse som pigge – og synet af den kan drive folk fra forstanden. Man kan møde gravsoen der, hvor der ligger et myrdet menneske begravet – eller måske er den ånden efter et dødt barn, der er blevet begravet i hemmelighed, og som ønsker at blive lagt i kristen jord. Hvis du skulle være så uheldig at møde gravsoen, kan det dog redde dig at fremsige fadervor.

Danske sagnvæsener – et bestiarium. Af Kenneth Bøgh Andersen & Kristian Eskild Jensen

Klassiker med ny titel

Roman Tænk at have skrevet en bog i 1944 og den så stadigvæk er bidende satirisk og med en sylespids pen er i stand til at spidde både datidens og nutidens samfund! Bogen er i Danmark mest kendt under titlen ”Kammerat Napoleon”, og den handler helt bogstaveligt om dyrene på en gård, der går sammen og smider menneskene på porten anført af de intellektuelt overlegne grise. Lidt efter lidt overtager den brutale gris Napoleon kontrollen med gården, og de socialistiske tankegange ændres næsten umærkeligt til et totalitært styre. Til sidst smelter grise og mennesker sammen og kommer til at ligne hinanden - man skulle næsten tro, at Orwell kunne se ud i fremtiden og spå om organtransplantation grise og mennesker imellem.  Han skrev også romanen ”1984” om Big Brother, og bøgerne kan sammen minde os om, at kontrol i sidste ende handler om sprogets magt.

Dyregården. Af George Orwell

God til læsekredse

Roman Hvad er et svin? Af uransagelige årsager har det fantastiske, intelligente og meget renlige dyr grisen lagt navn til en ”foragtelig og utiltalende person der opfører sig gement og hensynsløst” og som ovenikøbet er snavset eller sjusket. Og i denne bog er det en dobbelt betydning – for rammen for bogen er en svinebesætning. Brødrene Helge og Claus mister i 1968 deres mor, og faderen har svært ved at magte både familielandbruget og de to sønner. Vi følger i bogen de to brødres meget forskellige liv gennem de næste 40 år, og det er en medrivende skildring af barndommens drengeunivers og familierelationer. Det er et tidsbillede af især 60’erne, 70’erne og 80’erne, som giver en stærk læseoplevelse, der er svær at ryste af sig.


Svin. Af Christian Dalsgaard

Tags