TEMA: ØER – VIRKELIGE OG OPDIGTEDE (uge 32, 2014)

18.08.14
En ø kan være en hel verden ...

Du kan reservere materialerne nederst på siden.

GUIDE TIL ØERNE
FAGLITTERATUR
Der er noget fascinerende ved øer. De er ligesom små, afsluttede verdener med hver deres udseende og karakter. Danmark er som bekendt rigt på småøer, og man kan få mange kortere og længere ture til at gå med at besøge nogle af dem. Mange øer hører formodentlig med til det, man er begyndt at kalde ”Udkantsdanmark” – dette modbydelige ord, der må være skabt af mennesker, der mener selv at bebo verdens centrum. Lad os nyde, at der stadig er steder i dette land, man skal gøre sig lidt umage for at nå og for at lære at kende. En begyndelse kunne være lidt læsning – biblioteket har talrige bøger om de danske øer, og Niels Houkjærs er en af de bedste.
De danske øer. Af Niels Houkjær

ØER I DANSK LITTERATUR
ROMAN
Dansk litteratur har mindst to klassiske ø-romaner, Harald Kiddes ”Helten” og Martin A. Hansens ”Løgneren”. I begge romaner bliver øen billede på menneskets udsathed og isolation, og i begge romaner arbejder hovedpersonerne sig frem til et nyt håb i deres liv. Både Kidde og Hansen var inspireret af Søren Kierkegaards tænkning. Kidde er vist en overset forfatter i dag og kan være svær at læse. Men ”Helten” er en stor oplevelse og ifølge ingen ringere end Tom Kristensen en af dansk litteraturs vigtigste bøger. Hansen er lettere at gå til, og der er en afdæmpet tone i hans skrivestil, som jeg godt kan lide.
Helten af Harald Kidde og Løgneren af Martin A. Hansen

ØER OG EVENTYR
ROMAN
En af de største børnebogsklassikere er R.L. Stevensons udødelige ”Skatteøen” (1883). Drengen Jim finder et skattekort og får den lokale adelsmand med på en ekspedition, men en gruppe pirater anført af den udspekulerede Long John Silver er også ude efter skatten. Jeg bliver aldrig træt af at læse Stevenson, som i mine øjne er en af de bedste fortællere, man kan være i selskab med, og ”Skatteøen” er ren, ukompliceret underholdning for både børn og voksne. Der findes at hav af udgaver og bearbejdelser. En god dansk oversættelse er Birgitte Brix’, som tilmed er flot illustreret af Robert Ingpen. Dermed er der også noget at kigge på, hvis man f.eks. bruger den til højtlæsning.
Skatteøen. Af Robert Louis Stevenson

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek.
 

Materialer