Tema: Nyheder fra Afrika (uge 24, 2017)

12.06.17
To romaner og en film der leder til og fra det afrikanske kontinent.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

SLAVERIETS HISTORIE
ROMAN
De to halvsøstre Effia og Esi vokser op i 1700-tallets Ghana uden at kende hinanden. Effia bliver giftet bort til en britisk kolonisator, lever et ubekymret liv på Cape Coast Castle og kan sende sine børn til udlandet for at få en uddannelse. Esi derimod bliver taget til fange af de hvide kolonimagter og bliver skibet til USA som slave. Gennem romanen følger vi de to grene af slægten gennem syv generationer frem til årtusindskiftet. Over tid stiger og falder velstanden fra forælder til barn, kærligheden kommer og går, og karakterernes tillid til den hvide mand vakler.
Hjemfærd. Af Yaa Gyasi

EN SKÆBNESVANGER PROFETI
ROMA
N Vi befinder os i en lille by i Nigeria i 1990’erne. Historien fortælles af Benjamin, søn i en patriarkalsk famile, der mister sit tyngdepunkt da faren udstationeres i en anden by. I hans fravær begynder brødrene at lege og fiske i den lokale flod der er frygtet og forbudt territorium for ordentlige mennesker. I floden huserer den gamle naturreligions guder, af kristne missionærer naturligvis omdøbt til farlige dæmoner. Her møder de en gal omstrejfer der ud af det blå kaster en forbandelse over den ældste bror Ikenna: Hans brødre vil slå ham ihjel. Bogen er på én gang en gribende og dyster beretning og et hjertevarmt portræt af drengen Benjamin, hans familie og et land med voldsomme politiske, religiøse og økonomiske modsætninger.
Vi var fiskere. Af Chigozie Obioma

TIL TOPS PÅ KILIMANJARO
DVD
Inden Jakob Ejersbos død, lovede hans to venner, Morten Alsinger og Christian Kirk Muff, at sprede hans aske fra toppen af Kilimanjaro. Filmen pendler mellem interviews med Ejersbos familie, venner og forlægger, og vennernes tur op ad bjergets skråninger for at opfylde Ejersbos sidste ønske: at falde til hvile som støv over stedet der blev hans skæbne, men også er nerven i hans realistiske epos på tre romaer: ”Eksil”, ”Liberty” og ”Revolution”. Instruktør Christian Holten Bonke har drejet et meget delikat og smukt dokument hvor Ejerbos venner og pårørende reflekterer over deres tab på en fin og indfølende måde uden at det bliver rørstrømsk eller privat. 
Ejersbo. Instr. af Christian Holten Bonke

Denne uges anbefalinger er skrevet Marianne Hyldal Vollmer, Hadsten Bibliotek.

Materialer
Reservér
  • Bog

Hjemfærd

Af Yaa Gyasi (f. 1989) (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Vi var fiskere

Af Chigozie Obioma (f. 1986) (2016)
Læs mere
Reservér
  • Dvd

Ejersbo

Af Christian Bonke, Rune Skyum-Nielsen (2016)
Læs mere